PRIDRUŽITE SE

Anketa o štednji 

Otkako su euri zamijenili kune, većina radnika ne uspjeva ništa uštedjeti

Unatoč izazovima s inflacijom, postoji mali postotak građana, njih pet posto koji svakog mjeseca uspijevaju ostaviti više novca sa strane nego prije dolaska eura, zahvaljujući osjetnoj povišicu ili su pak promijenili posao.

19.12.2023. 10:08

Čak 58 posto Hrvata tvrdi da otkako je uveden euro ništa ne uspijevaju uštedjeti, 25 posto ih štedi manje nego prije, dok svega 5 posto građana svakog mjeseca ostavlja više novca sa strane nego što je to bio slučaj dok smo baratali kunama, pokazuje anketa portala MojPosao, provedena na uzorku od 3.250 sudionika. 

Prema rezultatima ankete, čak 58 posto građana tvrdi da nisu u mogućnosti ostaviti nikakav iznos 'sa strane' otkako su euri zamijenili kune. Većina ih ističe da su životni troškovi postali toliko visoki da štednja postaje nemoguća, zbog čega su prisiljeni nositi se s izazovima financijskog preživljavanja 'od mjeseca do mjeseca'.

Svaka četvrta osoba ili njih 25 posto tvrdi da su u aktualnoj godini manje štedjeli u usporedbi s razdobljem kada su koristili kunu, a glavni razlog leži u sveprisutnoj inflaciji i nedovoljnom rastu plaća. Međutim, nisu svi rezultati pesimistični. Svaki deseti radnik  i dalje štedi otprilike jednak iznos kao što su to činili prije promjene valute, a obično se, ističu, radi o 10 posto njihove plaće. 

Unatoč izazovima s inflacijom, postoji mali postotak građana, njih pet posto koji svakog mjeseca uspijevaju ostaviti više novca sa strane nego prije dolaska eura. Kako pojašnjavaju, glavni razlozi za to kriju se u činjenici da su u 2023. dobili osjetnu povišicu ili su pak promijenili posao, odnosno prihvatili financijski izdašniju ponudu. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.