PRIDRUŽITE SE

Infrastrukturna ulaganja

Foto - Otvorena najskuplja cesta u Hrvatskoj - DC403

Ugovor za izgradnju te ceste iznosio je 60,5 milijuna eura bez PDV-a, ukupna duljina ceste je oko tri kilometra, s dva čvorišta i oko 500 metara spojnih cesta.

18.10.2023. 13:34

Državna cesta DC403, prozvana i najskupljom cestom u Hrvatskoj, koja povezuje kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali i čvor Škurinje na riječkoj zaobilaznici, čija je izgradnja započela unatrag tri godine, danas je puštena u promet, izvijestili su iz Primorsko-goranske županije.

Ugovor za izgradnju te ceste, koju već nazivaju Mediteranskom, iznosio je 60,5 milijuna eura bez PDV-a, ukupna duljina ceste je oko tri kilometra, s dva čvorišta i oko 500 metara spojnih cesta. Širina ceste je promjenjiva, na najvećem dijelu trase cesta je trotračna, dok su spojevi na mrežu gradskih ulica izvedeni s dvije trake. Najzahtjevniji objekt na trasi ceste bio je trotračni tunel Podmurvice, dug 1.300 metara, kojim će promet teći dvama kolničkim tracima uzbrdo, od ulaza s kružnog toka pokraj zgrade Zapadnog trgovačkog centra u smjeru čvora Škurinje, i jednim kolničkim trakom u obrnutom smjeru, navode iz Županije.

Na svečanosti otvorenja nazočili su i premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Zlatko Komadina i riječkog gradonačelnika Marka Filipovića.

“Kvarner je mjesto gdje je Mediteran najdublje ušao u srce srednje Europe i tog su geostrateškog položaja bile svjesne sve imperije kojeg su prolazile ovim prostorima i krenule s izgradnjom Lujzijane, Jozefine, Karoline i željeznice. Potom je došlo vrijeme modernih cesta kojima svjedočimo i danas, a uskoro nas očekuje i realizacija nove ravničarske pruge. Drago mi je da danas mogu zahvaliti Vladi RH koja je prepoznala Prostorni plan Primorsko-goranske županije koji je, a bio sam svjedok toga, prije 20 godina zacrtao ove pravce i oni se pomalo realiziraju u svim smjerovima. Ova cesta ima višestruku ulogu, kao teretna za luku, turistička i kao gradska prometnica”, istaknuo je Komadina.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.