PRIDRUŽITE SE

LPL Financial

'Ove godine neće biti recesije u SAD-u'

Drugo je tromjesečje počelo solidno. U travnju je u SAD-u broja zaposlenih porastao za 428.000, nešto više nego što se očekivalo, što ukazuje na rast gospodarstva.

08.05.2022. 09:53

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je u srijedu da će se i na idućim sjednicama razmatrati povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova kako bi se suzbila inflacija, koja se kreće na najvišim razinama u 40 godina, ali da se povećanje od 0,75 postotnih bodova ne razmatra.

Kazao je i da je američko gospodarstvo dovoljno snažno da bi izdržalo strožu monetarnu politiku te da očekuje 'mekano ili mekanije' prizemljenje gospodarstva.

I dok se u srijedu činilo da su njegove poruke pale na plodno tlo, pa su cijene dionica snažno porasle, do kraja tjedna uslijedila je oštra korekcija u kojoj su burzovni indeksi izgubili sve te dobitke, pa i više.

David Rubenstein, suosnivač Carlyle Group, kaže da su se ulagači 'vratili u realnost' u vezi prepreka na tržištu i u gospodarstvu, uključujući rat u Ukrajini i visoku inflaciju.

'Ove godine neće biti recesije'

„Mi očekujemo povećanje kamata za po 0,50 postotnih bodova i na iduće dvije sjednice Feda. Smatram da zaoštravanje monetarne politike neće biti toliko da bi usporilo rast gospodarstva, no i dalje nam predstoje gospodarski izazovi u SAD-u”, kaže Rubenstein.

Ulagače, naime, zabrinjavaju monetarna politika Feda, mješoviti poslovni rezultati tehnoloških divova, rat u Ukrajini, usporavanje kineskog gospodarstva zbog novoga vala širenja koronavirusa i usporavanje rasta američkog gospodarstva, koje je u prvom tromjesečju neočekivano palo na kvartalnoj razini.

No, drugo je tromjesečje počelo solidno. U travnju je u SAD-u broja zaposlenih porastao za 428.000, nešto više nego što se očekivalo, što ukazuje na rast gospodarstva.

„Dobri pokazatelji s tržišta rada potvrđuju da je gospodarstvo na solidnim nogama. Zarade kompanija su snažne, kao i podrška zapošljavanju. Ove godine neće biti recesije. No, ulagači će cijele godine biti suočeni s nesigurnošću zbog najviše inflacije u 40 godina i agresivnog Feda”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.