PRIDRUŽITE SE

uskoro

Tvrtke u ove tri regije mogu računati na 506 milijuna eura za industrijsku tranziciju

Te regije su, naime, znatno ispod prosjeka razvijenosti EU te imaju potencijal za jačanje konkurentnosti koristeći šanse koje nude globalni trendovi za oživljavanje gospodarskog rasta i povećanja produktivnosti.

Piše: Hina
30.04.2022. 20:22

Panonska Hrvatska, Sjeverna i Jadranska Hrvatska dobit će odvojenu alokaciju sredstava u iznosu od 506 milijuna eura za daljnja ulaganja u zelenu i digitalnu tranziciju gospodarstva, najavila je u petak ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak otvarajući Konferenciju o industrijskoj tranziciji hrvatskih regija održanoj na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije još je u prosincu 2020. započelo proces industrijske tranzicije NUTS 2 regija, u koji su uključene Jadranska, Sjeverna i Panonska Hrvatska. Te regije su, naime, znatno ispod prosjeka razvijenosti EU te imaju potencijal za jačanje konkurentnosti koristeći šanse koje nude globalni trendovi za oživljavanje gospodarskog rasta i povećanja produktivnosti.

Tranzicija će se provoditi uz pomoć fondova Europske unije u okviru novog Integriranog teritorijalnog programa za kojega je predviđena alokacija od 506 milijuna eura koji će biti na raspolaganju samo za poduzetnike i gospodarstvenike sa područja Jadranske, Sjeverne i Panonske Hrvatske.

Odobrenje uskoro

"U završetku smo procesa odobrenja operativnih programa, čiji su sastavni dio za razdoblje 2021. - 2027. upravo planovi industrijske tranzicije hrvatskih regija", dodala je Tramišak.

Istaknula je da se radi o prilici koju vide u pametnoj specijalizaciji gospodarstva, u kreiranju novih inovativnih proizvoda, usluga, umrežavanju gospodarstvenika i poduzetnika, pomoći start-upovima i daljnjem usavršavanju poduzetnika kroz stjecanje novih znanja i vještina.

Navedene regije, navela je, zaostaju u nekim dijelovima u svom razvoju te je uvjerena da ih čekaju veliki izazovi prilagodbi novim gospodarskim nišama i načinima poslovanja.

Upravo u tim dodatnim financijskim sredstvima vidi mogućnost da se pomogne poduzetnicima ne samo da razvijaju svoja poslovanja unutar hrvatskih granica već da postaju konkurentniji i na globalnom tržištu.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.