PRIDRUŽITE SE

podaci fine

Naše blokirane tvrtke duguju 4,3 milijarde kuna, ali pomak je pozitivan

Podaci Fine pokazuju da je među ovršenim poslovnim subjektima nešto više fizičkih osoba koji obavljaju registriranu djelatnost (obrtnici), dok u iznosu prevladavaju pravne osobe. Tako su krajem lipnja dospjele neizvršene osnove za plaćanje evidentirane kod 6.412 pravnih osoba s glavnicom duga od 2,98 milijardi kuna.

Piše: Hina
21.07.2022. 09:15

Krajem lipnja ove godine u Hrvatskoj su bili blokirani računi 234,99 tisuće građana, s ukupnom glavnicom duga od 18,5 milijardi kuna, kao i 14,5 tisuća poslovnih subjekata, čija je glavnica duga iznosila 4,3 milijarde kuna, podaci su Financijske agencije (Fina) objavljeni u srijedu.

Krajem lipnja je zbog neizvršenih osnova za plaćanje u očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje bio evidentiran 234.991 potrošač, što je za 0,6 posto manje nego u prethodnom mjesecu, a 2,5 posto manje nego prije godinu dana. Glavnica njihova duga od 18,5 milijardi kuna bila je za 38,1 milijun kuna ili 0,2 posto više nego u svibnju ove godine, a za 960,6 milijuna kuna ili 5,5 posto viša u odnosu na lipanj 2021. godine.

Prema podacima Fine, kada se glavnici od 18,5 milijardi kuna pridoda i dug po osnovi kamata u visini od 6,6 milijardi kuna, ukupan je dug građana s blokiranim računima krajem lipnja iznosio 25,2 milijarde kuna. Iz Fine su istaknuli kako se najveći dio duga, u iznosu od 5,7 milijardi kuna (bez kamata), odnosio se na dug potrošača prema bankama kao vjerovnicima, a prema svim financijskim institucijama, dug je iznosio 6,5 milijardi kuna.

Poslovni subjekti

Krajem lipnja ove godine u očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje evidentirana su 14.495 poslovnih subjekata, što je za 659 poslovnih subjekata ili 4,3 posto manje u odnosu na svibanj i 882 poslovna subjekta ili 5,7 posto manje u odnosu na lipanj 2021. godine. Glavnica njihova duga iznosila je 4,3 milijarde kuna, što je za 103,7 milijuna kuna ili 2,4 posto manje u odnosu na svibanj te 165,8 milijuna kuna ili 3,8 posto manje u odnosu na lipanj 2021. Dug po kamatama je iznosio milijardu kuna pa tako ukupan dug poslovnih subjekata na kraju lipnja iznosi 5,3 milijarde kuna.

Podaci Fine pokazuju da je među ovršenim poslovnim subjektima nešto više fizičkih osoba koji obavljaju registriranu djelatnost (obrtnici), dok u iznosu prevladavaju pravne osobe. Tako su krajem lipnja dospjele neizvršene osnove za plaćanje evidentirane kod 6.412 pravnih osoba s glavnicom duga od 2,98 milijardi kuna. Kada se tomu pridodaju i kamate u iznosu od 646,7 milijuna kuna, ukupan dug pravnih osoba iznosio je 3,6 milijardi kuna. Blokirane račune krajem lipnja imale su i 8.083 fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost, a njihov je ukupni dug iznosio 1,7 milijardi kuna, od čega se 1,3 milijarde kuna odnosi na glavnicu, a 397,8 milijuna na kamatu.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.