PRIDRUŽITE SE

Državni zavod za statistiku

Pad broj zaposlenih u industriji

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u rujnu ove godine je pao za 0,1 posto u usporedbi s kolovozom te za 0,5 posto u odnosu na rujan lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

02.11.2022. 12:12

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je na mjesečnoj razini pao za 0,1 posto, dok je u rudarstvu i vađenju porastao za 0,3 posto. Istodobno je broj zaposlenih u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom porastao ostao na istoj razini.

U sklopu prerađivačke industrije najviše je pao broj zaposlenih u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 7,6 posto, proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava za 7,4 posto, proizvodnji tekstila za 3,4 posto te proizvodnji pića za 1,9 posto.

Istodobno je broj zaposlenih najviše porastao u popravku i instaliranju strojeva i opreme, za 2,5 posto, proizvodnji električne opreme za 1,7 posto, proizvodnji strojeva i uređaja za 1,5 posto te proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica za 1,4 posto.

Na godišnjoj razini broj zaposlenih u rudarstvu vađenju je pao za 2,5 posto, u prerađivačkoj industriji za 0,4 posto te opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 0,1 posto.

U sklopu prerađivačke industrije na godišnjoj je razini najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 14,7 posto, proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 6,3 posto, proizvodnja kože i srodnih proizvoda, za 4,4 posto, proizvodnji namještaja za 4,1 posto itd.

Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 23 posto, tiskanju i umnožavanju snimljenih zapisa, za 8 posto, ostaloj prerađivačkoj industriji 7 posto, proizvodnji duhanskih proizvoda za 5,4 posto itd.

Broj zaposlenih u industriji u prvih devet mjeseci ove godine prema istom razdoblju lani pao je za 0,7 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do rujna ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani veća je za 3,1 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.