PRIDRUŽITE SE

zanimljivosti

Palmini otoci smatraju se svjetskim čudom, jedan od inženjera bio je i ovaj Hrvat

Izgrađen je lukobran koji otoke štiti od visokih valova i vjetrova, a najveći inženjerski izazov bio je – kako pijesak ugraditi u morsko dno, odnosno zadržati otok napravljen od prirodnog pijeska u svom položaju.

Piše: Alen Matušin
22.05.2022. 08:11

Palmini otoci (eng. Palm Islands), naziv je za projekt izgradnje umjetnih otoka u obliku stilizirane palmine krošnje na periferiji grada Dubaija, u Perzijskom zaljevu, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ovi umjetni otoci vidljivi su i iz svemira, a kako bi to bilo moguće inženjeri su se koristili naprednom satelitskom tehnologijom. Inženjerski izazov bila je i sama izgradnja umjetnih otoka na pijesku. Angažirani su stoga neki od najboljih inženjera na svijetu.

Izgrađen je lukobran koji otoke štiti od visokih valova i vjetrova, a najveći inženjerski izazov bio je – kako pijesak ugraditi u morsko dno, odnosno zadržati otok napravljen od prirodnog pijeska u svom položaju.

potrošeno je 30 milijuna kubičnih metara pijeska i jednako toliko tona kamena

Ispunjena očekivanja

Projekt, započet 2001., povjeren je nizozemskoj kompaniji Van Oord. U sljedećih pet godina potrošeno je 30 milijuna kubičnih metara pijeska i jednako toliko tona kamena, te je u izgradnji sudjelovalo sedamnaest brodova i devet dizalica.

Uz nizozemsku kompaniju, na projektu su sudjelovali i brojni podizvođači, a među njima i austrijski građevinski div Keller Grundbau specijaliziran za temeljenje tla, u kojem je zanat, tada kao mladi inženjer, tesao Robert Gotić, danas osnivač i predsjednik uprave GK Grupe, također specijalizirane za temeljenje.

Projekt je dovršen 2006. i tada je počelo useljavanje 4000 luksuznih vila i apartmana. Projekt je, nema sumnje, ispunio i svoju krajnju svrhu: povećanje turističkog potencijala Emirata Dubai i privlačenje bogate zapadne klijentele.

Danas predsjednik uprave i osnivač GK Grupe, Robert Gotić, 2001. godine na projektu je sudjelovao kao mladi inženjer austrijskog građevinskog diva Keller Grundbau.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.