PRIDRUŽITE SE

Porezna reforma

Pedesetak gradova i općina uvelo maksimalni porez na kuće za odmor

Poreznim izmjenama povećan je raspon oporezivanja kuća za odmor, s ranijih od 0,66 do 1,99 eura po četvornom metru korisne površine, na od 0,60 do 5 eura.

23.01.2024. 10:41

Poreznim izmjenama koje su stupile na snagu početkom godine smanjeno je porezno opterećenje rada, a povećano je oporezivanje kapitala i imovine, a pritom su najveći porezni udar doživjeli vlasnici kuća za odmor u 50-ak gradova i općina, kojima su se porezne obveze višestruko povećale, piše tportal.

Poreznim izmjenama koje su stupile na snagu početkom godine povećan je raspon oporezivanja kuća za odmor, s ranijih od 0,66 do 1,99 eura po četvornom metru korisne površine, na od 0,60 do 5 eura. T​​ime je omogućeno općinama i gradovima da opterećenje poreznih davanja s oporezivanja dohotka djelomično prebace na oporezivanje kuća za odmor. Prema podacima Porezne uprave, tu je mogućnost iskoristilo 240 od 556 jedinica lokalne samouprave. ​​​Većina jedinica (303) zadržala je jednako porezno opterećenje, a 13 ih je smanjilo poreznu obvezu. 

No, 50-ak gradova i općina odlučilo se na maksimalni porez od pet eura po kvadratu. Riječ je najvećim dijelom o jedinicama lokalne samouprave u turistički orijentiranim jadranskim destinacijama, no najviše porezno opterećenje uveo je i Zagreb, a značajno povećanje usvojili su i neki drugi kontinentalni gradovi i općine. Tako su, primjerice, s 1,99 na četiri eura po kvadratu porez podigli gradovi Duga Resa i Ozalj te općine Plitvička Jezera, Lovinac, Ravna Gora i Rešetari. S druge strane, većina gradova i općina na sjeveru i istoku Hrvatske i dalje ne naplaćuje porez na kuće za odmor ili su zadržali minimalno porezno opterećenje (0,60-0,66 eura po kvadratu).

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.