PRIDRUŽITE SE

farmacija

Pfizer će u 45 najsiromašnije zemlje prodavati lijekove po neprofitnoj cijeni

Ponekad je potrebno četiri do sedam godina dulje da novi lijekovi postanu dostupni u zemljama s niskim dohotkom, prema Bill & Melinda Gates Foundation, ako uopće postanu dostupni.

Piše: Hina/a.t.
25.05.2022. 11:58

Pfizer će sve svoje patentirane lijekove, uključujući Paxlovid za liječenje covida-19 i Ibrance protiv raka dojke, učiniti dostupnima po neprofitnoj cijeni u 45 najsiromašnijih zemalja svijeta, priopćio je u srijedu taj proizvođač lijekova.

Tim zemljama nedostaje dobar pristup inovativnim lijekovima. Ponekad je potrebno četiri do sedam godina dulje da novi lijekovi postanu dostupni u zemljama s niskim dohotkom, prema Bill & Melinda Gates Foundation, ako uopće postanu dostupni.

Pfizer je priopćio da njegov plan uključuje 23 patentirana lijeka i cjepiva u potpunom vlasništvu koja liječe zarazne bolesti, određene vrste raka te rijetke i upalne bolesti. Osim Paxlovida i Ibrancea, na popisu se nalazi cjepivo protiv upale pluća Prevnar 13, lijek za reumatoidni artritis Xeljanz te lijekovi za liječenje raka Xalkori i Inlyta.

Cjepivo protiv covida-19 Comirnaty, razvijeno u suradnji s BioNTechom, također je na popisu.

Izvršni direktor američke kompanije Albert Bourla rekao je da bi svi lijekovi koji se stavljaju na raspolaganje trebali biti od koristi.

Novi Pfizerovi lijekovi i cjepiva će također biti uključeni u portfelj lijekova po neprofitnoj cijeni, navodi se.

U Pfizerov 'Sporazum za zdraviji svijet' uključeno je 27 zemalja s niskim dohotkom i 18 zemalja s nižim dohotkom te pokriva većinu Afrike i veći dio jugoistočne Azije.

Pet zemalja - Ruanda, Gana, Malavi, Senegal i Uganda - već su se obvezale na pridruživanje sporazumu koji je najavljen na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

Predsjednik Malavija Lazarus Chakwera rekao je kako će sporazum omogućiti zemljama i proizvođaču lijekova da podijele "teret troškova i zadataka u proizvodnji i isporuci zaliha koji će spasiti milijune života".

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.