PRIDRUŽITE SE

najnovije procjene

Pitanje je samo hoće li recesija biti plitka ili duboka

"Tržište se mora prilagoditi činjenici da se krećemo od gospodarstva temeljenog na poticajima – i monetarnim i fiskalnim – prema gospodarstvu bez takvih poticaja. Ta prilagodba i nesigurnost na tržištu traju", kaže Wiley Angell, strateg u tvrtki Ziegler Capital Management.

Piše: Hina
11.12.2022. 09:58

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, jer ulagači ne žele riskirati uoči odluka američke i europske središnje banke o kamatama, dok najvećim svjetskim gospodarstvima prijeti recesija.

Na tržištu vlada nesigurnost jer se ulagači plaše da će američko gospodarstvo iduće godine uroniti u recesiju, s obzirom na Fedovo agresivno povećanje kamata u ovoj godini. Na to su ovih dana upozorili čelnici nekoliko najvećih banaka i mnogi analitičari. Po njima, pitanje je samo hoće li recesija biti plitka ili dublja. Posljedica je to visoke inflacije zbog čega Fed od početka godine agresivno povećava ključne kamatne stope. Posljednja sjednica Feda u ovoj godini održat će se idućega tjedna, a nakon serije povećanja kamata za 0,75 postotnih bodova, na tržištu se procjenjuje da će čelnici središnje banke podignuti kamate za 0,50 postotnih bodova.

Prema nekoliko posljednjih gospodarskih pokazatelja, popuštanje inflacijskih pritisaka ne ide tako brzo kako su se ulagači nadali. Stoga su i dalje otvorena ključna pitanja: do koje će razine Fed ukupno povećati kamate - na 4,75 ili 5,00 posto - i koliko će se dugo zadržati na tim razinama. Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do 4 posto, najvišoj razini od početka 2008. godine. "Tržište se mora prilagoditi činjenici da se krećemo od gospodarstva temeljenog na poticajima – i monetarnim i fiskalnim – prema gospodarstvu bez takvih poticaja. Ta prilagodba i nesigurnost na tržištu traju", kaže Wiley Angell, strateg u tvrtki Ziegler Capital Management.

 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.