PRIDRUŽITE SE

mreže nove generacije

Planira se razvoj 5G infrastrukture, a kreću i pripreme za 6G mrežu

HAKOM najkasnije početkom 2023. planira organizirati novu dražbu za dodjelu frekvencija za razvoj 5G infrastrukture, a pripreme idu i za 6G mrežu te satelitske sustave iduće generacije, najavio je ravnatelj HAKOM-a Miran Gosta na ovotjednoj konferenciji "5G&beyond".

Piše: Hina/a.t.
31.03.2022. 09:46

"5G&beyond" konferenciju organizirali su portal 5g.hr i tvrtka Markoja, okupivši uz predstavnike HAKOM-a i one iz telekom kompanija te druge stručnjake, koji su istaknuli važnost investicija u infrastrukturu mreže nove generacije te potencijala nove tehnologije i njezinog utjecaja na razvoj gospodarstva Hrvatske.

Najavljujući novu dražbu za 5G frekvencije, Miran Gosta je naglasio da je cilj tog procesa osigurati 5G posvuda, te je objasnio da će na dražbi dodijeliti frekvencijske pojaseve koji su već u uporabi i čije koncesije ističu u 2024., a s ciljem transformacije 2G, 3G i 4G mreža prema 5G i 6G mrežama.

Podsjetio je i da sukladno uvjetima dražbe teleoperatori imaju zadatak s 5G mrežama do kraja 2025. pokriti 90 posto urbanog područja, 99 posto autocesta te 95 posto željezničkih pravaca, kao i osigurati dostupnost 5G-a u četvrtini ruralne površine Hrvatske, a do kraja 2027. čak 50 posto ruralnog teritorija.

Član uprave tvrtke Markoja Boris Markoja na konferenciji je naglasio da pri primjeni 5G tehnologija treba misliti i na održivi razvoj te stoga novu infrastrukturu graditi prema 5E načelima, dakle fokus i na ekologiju, brigu o energiji, ali i na etiku.

Ravnatelj Uprave zračnog prometa, elektroničkih komunikacija i pošte u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Krešo Antonović najavio je da će se u Hrvatskoj poticati bespovratnim sredstvima gradnja mreža u ruralnim područjima, jer se država i strateški opredijelila za uvođenje 5G mreže kao poluge gospodarstva.

Član uprave A1 Hrvatska Branimir Marić naveo je da će svaki operater u Hrvatskoj imati značajan investicijski ciklus od bar 100 milijuna eura, uz još stotine milijuna eura za svjetlovodne kabele, dok je član uprave Telemacha Hrvatska Nenad Šlibar naznačio da 5G tehnologija ovisi o ICT industriji i onima koje će biti krajnji korisnici, poput zdravstva.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.