PRIDRUŽITE SE

službena najava

Plenković: Ukidamo PDV za solarne panele

Po njegovim riječima, ministarstva financija, gospodarstva i održivog razvoja, rada i socijalne skrbi te potpredsjednik Vlade Oleg Butković rade i na paketu mjera koji će se odnositi na suzbijanje inflacije i cijena energenata.

Piše: Hina/m.a.m.
18.08.2022. 12:21

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak da Vlada radi na paketu mjera suzbijanja inflacije i cijena energenata, pri čemu je apostrofirao da će stopa PDV-a na solarne panele biti snižena na nula posto a pomoći će se i društvima u vlasništvu lokalne samouprave i poduzetnicima, koji imaju problema s ugovorima o opskrbi plinom.

Na početku sjednice Vlade Plenković se između ostalog osvrnuo na opskrbu plinom za zimsku seznu, kazavši da se dinamika zapunjavanja kapaciteta Podzemnog skladišta Okoli ubrzava, a da je s današnjim danom ono zapunjeno 68 posto te da će početka listopada njegova zapunjenost biti na 90 posto, što je u skladu s planom.

Najavio je i da nakon rasprava koje su vodili ovoga tjedna, Vlada planira uskoro smanjiti PDV na solarnu energiju.

 "Smatramo da dugoročno trebamo gledati kako da napravimo tranziciju te da se dugoročno osigura opskrba električnom energojm, a svi oni koji žele investirati u solarne panele, imat će to priliku raditi bez PDV-a, odnosno stopa PDV-a na solare iznosit će nula posto", izjavio je Plenković.

Paket mjera

Po njegovim riječima, ministarstva financija, gospodarstva i održivog razvoja, rada i socijalne skrbi te potpredsjednik Vlade Oleg Butković rade na paketu mjera koji će se odnositi na suzbijanje inflacije i cijena energenata.

"Itekako smo svjesni poteškoća koje s obzirom na rast cijena energenata imaju pojedina društva u vlasništvu područne i lokalne samouprave i poduzetnici. Različita je situacija s ugovorima, taj problem je na svojevrsnoj točkastoj razini, odnosno nije horizontalan, ali Vlada ima ideje kako riješiti dugoročno i održivo taj problem, i to će se predstaviti kroz nekoliko tjedana, kada se usuglasimo s dionicima koji u u tom procesu trebaju dati svoj doprinos, prije svega mislim na energetske kompanije", rekao je.

U vezi najnovijeg podatka o godišnjoj inflaciji u srpnju od rekordnih 12,3 posto, Plenković je kazao da će na tom tragu idućega tjedna Vlada održati tri sjednice Vlade - u ponedjeljak telefonsku sjednicu koja će biti posvećena cijenama naftnih derivata, u srijedu sjednicu koja će biti posvećena velikom paketu od više od 60 zakona, koji su vezani za pristupanje Hrvatske europodručju, te u četvrtak redovitu sjednicu. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.