PRIDRUŽITE SE

nova poskupljenja

Plin i struja od 1. travnja poskupljuju

S početkom travnja u Hrvatskoj će i plin i struja biti skuplji, a uz Vladin paket mjera ukupne vrijednosti 4,8 milijardi kuna, limitirat će se rast cijena.

Piše: Hina/t.a.
31.03.2022. 08:53

S početkom travnja u Hrvatskoj će poskupjeti i plin i struja, a uz Vladine mjere za ublažavanje toga rasta prosječno će kućanstvo plin u sustavu javne opskrbe u prosjeku plaćati 16 posto skuplje, dok će električna energija kućanstvima koja koriste javnu uslugu opskrbe poskupjeti za prosječnih 9,6 posto.

Vlada je sredinom veljače predstavila, a u prvoj polovici ožujka i usvojila paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata, ukupno vrijedan 4,8 milijardi kuna. Među tim mjerama su uz ostalo i izmjene Zakona o PDV-u, odluke o subvencioniranju cijena plina kućanstvima i malim poduzetnicima, o jednokratnoj pomoći umirovljenicima i pomoći socijalno ugroženima.

Najavljujući u veljači Vladin paket mjera premijer Plenković je istaknuo kako bi bez tih mjera cijene struje porasle za 23 posto, a plina za 79 posto, dok se mjerama Vlade kod električne energije limitira rast cijena na 9,6 posto, a plina do najviše 20 posto.

Uz već spomenuto sniženje stope PDV-a na plin s 25 na 5 posto u idućih godinu dana (do 31. ožujka 2023.), a nakon toga na 13 posto, izmjenama Zakona o PDV-u je s 25 na 13 posto snižena i stopa za grijanja iz toplinskih stanica, na ogrjevno drvo, pelet, briket i sječku. Time je stopa PDV-a i na te energente izjednačena sa stopom na električnu energiju, koja već od ranije iznosi 13 posto.

Potporu za plin dobit će i mikro, mali i srednji poduzetnici s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 gigavatsati (GWh) i za njih će iznositi 15 lipa po kWh. Poduzetnici će se za tu potporu prijavljivati kroz online aplikaciju koja će od 1. travnja biti dostupna na web stranici agencije HAMAG - BICRO, a ostvarivat će se vaučerom na iznos potpore male vrijednosti. Svaki mjesec se subvencionirani iznos odbija s vaučera dok ga ne potroši ili zaključno s računom za ožujak 2023. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.