PRIDRUŽITE SE

Uskoro dolazi zakon

Po prvi put u nas regulirat će se djelatnost lobiranja, evo detalja

- Lobist ne smije dati pogrešne ili obmanjujuće informacije niti pribjegavati nedopuštenom pritisku, ne smije poticati na kršenje propisa, te mu je zabranjeno nuđenje određenih darova ili bilo kakve materijalne koristi - navodi ministar Malenica.

02.02.2024. 11:33

Uskoro bi u Hrvatskoj trebao stupiti na snagu Zakon o lobiranju, kojim će se po prvi put regulirati aktivnost lobiranja, a među ostalim predviđa uspostavu javnog registra lobista te novčane kazne za povrede zakonskih odredbi.

Prezentirajući u Saboru vladin prijedlog tog zakona, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica istaknuo je da on predstavlja važan iskorak u kreiranju antikorupcijske politike i preventivnog djelovanja. Njime je predviđeno uvođenje registra lobista pri Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. U registar će se morati upisati konzultanti koji se bave lobiranjem, lobisti koji lobiraju u ime poslodavca kod kojeg su zaposleni ili lobisti koji predstavljaju profesionalna, gospodarska i interesna udruženja, nevladine udruge i organizacije civilnog društva i to neovisno o tome primaju li za to naknadu ili ne.

Registar će biti javan, a podaci će za fizičke osobe koje se bave lobiranjem biti javno dostupne dvije godine, a za pravne osobe pet godina od brisanja iz registra. Također, lobisti će svom lobiranju, povjerenstvu podnositi godišnje izvješće.

Propisane i kazne...

Prijedlogom zakona su uređena i pitanja sankcija za povredu zakona, a povjerenstvo će moći izricati mjere koje uključuju i zabranu obavljanja lobiranja na određeno vrijeme, novčane kazne, kao i brisanje iz registra lobista. Primjerice, kako je navedeno u prijedlogu zakona, novčane sankcije za fizičke osobe koje lobiraju, a nisu upisane u registar, kretat će se od 500 do 5.000 eura, a za pravne osobe od 2.000 do 20.000 eura.

- Lobist ne smije dati pogrešne ili obmanjujuće informacije niti pribjegavati nedopuštenom pritisku. On ne smije poticati na kršenje propisa, pravila i standarda ponašanje te mu je zabranjeno nuđenje određenih darova ili bilo kakve materijalne koristi - pojasnio je Malenica. Prema procjenama ministarstva, zasad u Hrvatskoj ima oko 100 lobista.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.