PRIDRUŽITE SE

Zakonski prijedlog

Po prvi put uređuje se upravljanje i održavanje stambenim zgradama, predviđene i kazne

Cilj donošenja zakona je da se bez bitnih promjena sadržaja i zadiranja u međuvlasničke odnose osigura kvalitetnije upravljanje i održavanje zgrada kao i pitanja značajna za postizanje toga cilja, navode iz nadležnog ministarstva.

20.02.2024. 08:17

Ne dopuštate li ulazak u svoj stan u zgradi radi otklanjanja kvara koji uzrokuje štetu drugom suvlasniku mogli biste uskoro biti kažnjeni i do 5.000 eura, kao i upravitelj zgrade koji ne osigura u roku tri sata popravak prijavljenog kvara, a buši li neki izvođač radova noseće zidove u zgradi radi instalacija dobit će kaznu i do 10.000 eura... Sve to predviđa se novim zakonom o upravljanju i održavanju zgrada, koji je u javnoj raspravi do 20. ožujka.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine izradilo je zakonski prijedlog, kojim se definiraju zajednički dijelovi i uređaji zgrade i njihovo održavanje, dodjela osobnog identifikacijskog broja (OIB) zajednici suvlasnika, reguliraju se hitni i nužni popravci te investicijsko održavanje, zajednička pričuva i njezin minimalni iznos, osiguranje zgrade, obveza donošenja i pridržavanja kućnog reda, sufinanciranje ugradnje liftova itd.

Prijedlogom su predviđene i novčane kazne u slučaju nepridržavanja propisanog, pa će tako primjerice upravitelj zgrade biti kažnjen novčanom kaznom od 700 do 5.000 eura ako ne osigura hitni popravak u roku od tri sata od prijave kvara ili ne poduzima potrebne aktivnosti radi ovrhe neplaćene pričuve ili ne izradi prijedlog godišnjeg održavanja zgrade i dostavi ga predstavniku stanara do 15. studenoga.

'Odzvonilo' klima uređajima na fasadama?

Nadalje, predlaže se i novčana kazna od 400 do 5.000 eura za suvlasnika ako ne dozvoli ulaz u svoj posebni dio zgrade radi otklanjanja kvara koji uzrokuje ili bi mogao uzrokovati štetu zajedničkom dijelu zgrade ili posebnom dijelu drugog suvlasnika. Predlažu se, među ostalim, i kazne od 1.000 do 5.000 eura za suvlasnika ako izvede radove natkrivanja i zatvaranja balkona ili na uličnim pročeljima postavi klimu ili antenski sustav.

Pravne osobe čiji djelatnici izvedu proreze u zidovima za instalacije u nosivim zidovima zidanih zgrada ili ugrade klimu na pročelje zgrade ili natkriju balkon kaznit će se iznosom od 5.000 do 10.000 eura, a odgovorna osoba u toj pravnoj osobi kaznom od 1.000 do 5.000 eura.

Kako ističu iz Ministarstva, cilj donošenja tog zakona je da se bez bitnih promjena sadržaja i zadiranja u međuvlasničke odnose osigura kvalitetnije upravljanje i održavanje zgrada kao i pitanja značajna za postizanje toga cilja. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.