PRIDRUŽITE SE

negativni utjecaji

Podravka ima 3,8 posto veću dobit i 25,3 posto veće troškove

Do kraja 2022. godine očekuju dodatan negativan utjecaj kretanja cijena sirovina i ambalaže te energenata u oba segmenta poslovanja - i u Prehrani i u Farmaceutici.

Piše: Hina
29.10.2022. 10:58

Grupa Podravka u prvih je devet mjeseci ostvarila neto dobit nakon manjinskih interesa od 269,1 milijun kuna, što je rast od 3,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su prihodi od prodaje su porasli za 9,7 posto, na 3,7 milijardi kuna, izvijestili su u petak iz te kompanije.

Prihodi segmenta Prehrane u devet mjeseci pritom su rasli 11,1 posto, dok je segment Farmaceutike zabilježio rast prihoda od pet posto. "U prvih devet mjeseci Grupa Podravka uspješno se nosila s tržišnim izazovima, koje je generirala pandemija virusa covid-19, a višestruko uvećala agresija na Ukrajinu, čije se posljedice ogledaju u snažnom i kontinuiranom rastu cijena svih sirovina, mbalaže i energenata", navodi se u priopćenju. Operativna dobit prije amortizacije (EBITDA) viša je za 5,7 posto, na 519,9 milijuna kuna.

Investicijski ciklus u punom je zamahu pa su kapitalne investicije na razini Grupe u prvih devet mjeseci iznosile 294,5 milijuna kuna, što je gotovo tri puta više nego u istom razdoblju lani kada su iznosile 103,7 milijuna kuna, navodi se u priopćenju. No, iz Podravke napominju da je  značajan negativan utjecaj na profitabilnost imao snažan rast cijena sirovina, ambalaže i energenata u segmentu Prehrane, gdje je trošak sirovina, ambalaže i energenata porastao 269 milijuna kuna ili za 25,3 posto. Do kraja 2022. godine očekuju dodatan negativan utjecaj kretanja cijena sirovina i ambalaže te energenata u oba segmenta poslovanja - i u Prehrani i u Farmaceutici.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.