PRIDRUŽITE SE

gospodarstvo

Poduzeća spremna ulagati u Hrvatsku, pokazalo istraživanje AHK-a

Istraživanje Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore (AHK) pokazalo je da je više od 80 posto poduzeća spremno ponovo ulagati u Hrvatsku.

Piše: Hina/a.t.
10.06.2022. 14:24

Ovogodišnje gospodarsko istraživanje AHK provedeno je od 25. veljače do 26. travnja u 16 zemalja srednje i istočne Europe i u njemu je sudjelovalo ukupno 983 poduzeća. Na razini Hrvatske u istraživanju je sudjelovalo ukupno 105 domaćih i inozemnih tvrtki.

"Velik broj poduzeća, njih 84 posto, ponovno bi odabralo Hrvatsku kao lokaciju za ulaganje, za što se AHK, kao najveća bilateralna gospodarska organizacija u Hrvatskoj, posebno zalaže", istaknuo je predsjednik AHK Thomas Sichla.

Kada se govori o rizicima u poslovanju, visoke cijene energenata na prvom su mjestu. 

Kao pet najvećih prednosti Hrvatske kao poslovne lokacije, tvrtke su istaknule članstvo u EU, adekvatnost visokog obrazovanja, kvalificiranost zaposlenika, infrastrukturu, produktivnost i motivaciju zaposlenika, što se nije promijenilo u odnosu na prethodnu godinu.

Kao nedostatke i najveće izazove tvrtke primjećuju nedovoljnu borbu protiv korupcije, porezna opterećenja, porezni sustav, netransparentnost javne nabave i javnu administraciju.

Prema istraživanju, 35 posto ispitanika rad aktualne hrvatske Vlade ocijenilo je zadovoljavajućim, a njih gotovo 40 posto smatra ga lošim.

Kao najveće rizike u poslovanju ispitanici su naveli cijene energenata, manjak kvalificirane radne snage, cijene sirovina, trošak radne snage i potražnju.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.