PRIDRUŽITE SE

Rezultati istraživanja

Pogledajte koliku plaću priželjkuju radnici kod odabira posla

Visina plaće i dalje najvažniji faktor prilikom odabira posla, na drugom mjestu su međuljudski odnosi, na trećem radno vrijeme, a na četvrtom mogućnost učenja i napredovanja.

21.11.2023. 10:48

Radnicima je kod odabira posla najvažnija visina plaće, čiji priželjkivani iznos doseže 1.355 eura, a dvije trećine zaposlenih uskoro planira promijeniti posao, rezultati su najnovijeg istraživanja portala MojPosao.

MojPosao, dio Alma Career grupacije, za vrijeme trajanja ovogodišnjeg Regionalnog sajma poslova proveo je istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 6.600 ispitanika, od čega je gotovo 2.000 ispitanika bilo iz Hrvatske. Ono je pokazalo da je visina plaće i dalje najvažniji faktor prilikom odabira posla, na drugom mjestu su međuljudski odnosi, na trećem radno vrijeme, a na četvrtom mogućnost učenja i napredovanja.

Kad je riječ o priželjkivanoj plaći, ispitanici iz Hrvatske u prosjeku očekuju 1.335 eura, što je 11 posto ili 138 eura više nego prošle godine. Nadalje, istraživanje pokazuje da je strah od gubitka posla i dalje u padu - 2020. je iznosio 36 posto, 2021. je bio 28 posto, a 2022. 21 posto, ove godine iznosi 20 posto.

Čak 68 posto ispitanih namjerava promijeniti posao

U idućih godinu dana posao namjerava promijeniti 68 posto ispitanika, što je značajno više nego je to planiralo prošle godine (56 posto), pokazalo je istraživanje.

- Iako smo svjedoci da je do zaposlenika sve teže doći, i dalje kandidati ne dobivaju odgovor poslodavca na prijavu za posao. Naime, čak 56 posto ljudi tvrdi da nikada ili rijetko dobiju povratnu informaciju na prijavu za posao, što je ipak osjetno manje nego lani kada je isto izjavilo 67 posto - navode s tog portala.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.