PRIDRUŽITE SE

savjet hnb-a

Polaganje kuna u banke najjednostavniji način konverzije u eure

Zadnjih mjeseci se bilježi značajan rast depozita, no ocjenjujemo da još dosta gotovine građani drže kod kuće i bilo bi dobro da ju do 1. siječnja donesu u banke kako bi se olakšala konverzija, poručio je guverner.

Piše: Hina
30.10.2022. 08:14

Polaganje kuna na bankovne račune je najjeftiniji i najjednostavniji način njihove konverzije u eure, poručili su u subotu građanima guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

To su rekli na Danu eura na zagrebačkom Cvjetnom trgu, održanom u sklopu informativne kampanje "Euro - naš novac", čiji su organizatori Vlada i HNB, a koja se provodi uz sufinanciranje Europske unije. Do uvođenja eura su preostala 64 dana, a kako je istaknuo Vujčić, u trenutnoj završnoj fazi priprema za to kuju se eurokovanice, sa čime se započelo u srpnju, a počela je i predopskrba banaka novčanicama, koje će zajedno s Finom i Hrvatskom poštom imati značajnu ulogu u distribuciji novca, kako bi se 1. siječnja spremno dočekalo uvođenje nove valute.

Vujčić je rekao da će konverzija za građane biti vrlo jednostavna i besplatna, a najbolje je donijeti novac na depozit u banke, koji će se onda s 1. siječnjem automatski zamijeniti u eure, i to po tečaju konverzije koji je povoljniji od onog koji se trenutno može dobiti. Guverner je stoga građane pozvao da što prije deponiraju svoj novac u banke te da ne čekaju zadnje dane, kako se ne bi stvarale gužve. "Znamo da Hrvati još uvijek drže puno novca izvan banaka. Zadnjih mjeseci se bilježi značajan rast depozita, no ocjenjujemo da još dosta gotovine građani drže kod kuće i bilo bi dobro da ju do 1. siječnja donesu u banke kako bi se olakšala konverzija", poručio je Vujčić. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.