PRIDRUŽITE SE

mjere pomoći

Pomažu građanima i tvrtkama u borbi s inflacijom, izdvojili preko 47 milijardi eura

Mario Draghi želi uvesti novi paket pomoći povrh već odobrenih 33 milijarde eura, kojima se od siječnja ublažavaju vrtoglavo visoke troškove struje, plina i benzina.

Piše: Hina
04.08.2022. 11:17

Italija u četvrtak planira odobriti novi paket pomoći, vrijedan 14,3 milijarde eura, s ciljem da zaštiti kompanije i kućanstva od naglog rasta troškova energije i cijena potrošačkih roba.

Talijanski premijer u ostavci Mario Draghi želi uvesti taj paket pomoći povrh već odobrenih 33 milijarde eura, kojima se od siječnja ublažavaju vrtoglavo visoke troškove struje, plina i benzina. Prijedlogom paketa mjera planira se produljiti postojeće mjere usmjerene na smanjenje računa za struju i plin za kućanstava s niskim primanjima do četvrtog tromjesečja ove godine, kao i smanjenje tzv. nameta za "troškove sustava".

Ti nameti osmišljeni su da se iz njih pomogne financiranje putem subvencija niza inicijativa - od solarne energije do razgradnje nuklearnih elektrana, a oni su obično činili više od 20 posto talijanskih računa za energiju prije nego što ih je vlada smanjila.

Talijanska vlada također želi proširiti krug onih s niskim i srednjim primanjima kojima bi isplaćivala bonus od 200 eura, a planirano je i produljenje smanjenja trošarina na motorna gorivo s 21. kolovoza na 20. rujna. Rim razmatra i da onemogući energetskim kompanijama da do listopada jednostrano mijenjaju ugovore o opskrbi električnom energijom i plinom za kućanstva.

Budući da se porezni prihodi slijevaju u proračun bolje od očekivanog, financiranje paketa neće povećati ciljani javni deficit. Rim je prošlog tjedna potvrdio da ciljani deficit proračuna opće države iznosi 5,6 posto BDP-a.

Italija će u drugoj polovini godine izdvojiti i 1,6 milijardi eura za smanjivanje poreznog opterećenja plaća zaposlenicima s godišnjim prihodom manjim od 35.000 eura, a kako bi poduprla kupovnu moć starijeg stanovništva, vlada će podići mirovine za 2 posto već od četvrtog kvartala 2022., umjesto ranije planiranog siječnja 2023. godine, što će državnu blagajnu stajati oko 2,4 milijarde eura.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.