PRIDRUŽITE SE

burza dionica

Ponovni pad Wall Street-a zbog inflacije i ruske invazije

Inflacija se u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, rat u Ukrajini dodatno uznemiruje ulagače, a i na europskim su burzama cijene dionica u padu.

Piše: Hina/a.t.
02.04.2022. 08:00

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale drugi dan zaredom jer se nastavljaju napadi Rusije na Ukrajinu i jer u SAD-u jačaju inflacijski pritisci, što bi moglo navesti središnju banku na agresivno povećanje kamata.

Dow Jones oslabio je 550 bodova ili 1,56 posto, na 34.678 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,57 posto, na 4.530 bodova, a Nasdaq indeks 1,54 posto, na 14.220 bodova.

Snažan rast cijena nafte, ali i drugih sirovina od početka rata u Ukrajini podržava jačanje inflacijskih pritisaka. Podaci objavljeni  u četvrtak također su potvrdili da se u SAD-u inflacija kreće na najvišim razinama u 40 godina.

Kako bi suzbila inflaciju, nedavno je američka središnja banka povećala ključne kamatne stope po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u svibnju mogla bi ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova. Ulagači se plaše da će tempo povećanja kamata biti čak i agresivniji nego što se očekivalo.

Unatoč padu dionica u srijedu i četvrtak, najvažniji indeksi na Wall Streetu skočili su u ožujku više od 4 posto. No, u cijelom prvom tromjesečju zabilježili su najveći kvartalni pad od prvog tromjesečja 2020., kada je tržišta uzdrmalo izbijanje koronakrize.

Tako je u proteklom kvartalu Dow Jones pao 4,6 posto, S&P 500 4,9, a Nasdaq indeks čak 9 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica u četvrtak su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,83 posto, na 7.515 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,31 posto, na 14.414 bodova, a pariški CAC 1,21 posto, na 6.659 bodova.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.