PRIDRUŽITE SE

velika neizvjesnost

Posustaje svjetska robna razmjena

U 2023. rast će usporiti na samo jedan posto, izračunali su. Dosada su u idućoj godini očekivali rast po stopi od 3,4 posto.,,

Piše: Hina
06.10.2022. 11:16

Svjetska robna razmjena posustat će u idućoj godini zbog snažnog skoka cijena energije i hrane i podignutih kamatnih stopa koji će ograničiti uvoznu potražnju, prognozirala je u srijedu Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

Razmjena će ove godine porasti za 3,5 posto, procjenjuje WTO, podigavši procjenu iz travnja za pola postotnog boda. U 2023. rast će usporiti na samo jedan posto, izračunali su. Dosada su u idućoj godini očekivali rast po stopi od 3,4 posto. Prognoze uključuju visoki stupanj neizvjesnosti, pa bi tako u ovoj godini trgovina mogla porasti u rasponu od dva do 4,9 posto. U 2023. mogla bi se i smanjiti od 2,8 do 4,6 posto, upozoravaju. „Slika za 2023. znatno je mračnija”, rekla je direktorica WTO-a Ngozi Okonjo-Iweala, dodajući da su pretežu rizici još izrazitijeg pogoršanja. "Ako se situacija s ratom u Ukrajini ne poboljša već pogorša, to će silno utjecati" na trgovinu, naglasila je čelnica WTO-a. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.