PRIDRUŽITE SE

eurozona

Potražnja nakon ublažavanja mjera skočila, a sada slabi u novim okolnostima

Inozemna potražnja zabilježila je u svibnju najveći pad u gotovo dvije godine.

Piše: Hina
04.06.2022. 12:14

Aktivnost u gospodarstvu eurozone usporila je u svibnju zbog normalizacije potražnje za uslugama nakon postpandemijskog uzleta, koji je zasjenio slabost u industriji, pokazalo je u petak izvješće S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u svibnju za jedan bod u odnosu na travanj, kliznuvši na 54,8 bodova, objavio je S&P Global.

Industriju i dalje koče problemi u nabavi i visoki troškovi, ali pojavile su se i naznake slabljenja potražnje za uslugama koja je naglo porasla nakon ublažavanja pandemijskih ograničenja, objašnjava poslovni ekonomist S&P Globala Chris Williamson. 

Najveći pad u dvije godine

"Unatoč otpornosti, uslužni sektor u cjelini posustao je u svibnju, pa je i aktivnost u gospodarstvu porasla najsporije od siječnja u uvjetima slabljenja postpandemijskog efekta nadoknade propuštene potrošnje, pojačane neizvjesnosti i naglog rasta cijena", ističu u S&P Globalu.

Inozemna potražnja zabilježila je u svibnju najveći pad u gotovo dvije godine, dodaju.

Kompanije i dalje muče troškovi plaća i energije, sirovina i goriva, pa su u svibnju podigle prodajne cijene kako bi zaštitile marže, a rezultat je kontinuirano jačanje inflacije, ističu u S&P Globalu.

U takvim uvjetima pogoršana su i očekivanja poslovnih čelnika za idućih 12 mjeseci, napominje Williamson.

"Zato će budućnost gospodarstva eurozone u kratkoročnoj perspektivi ovisiti o tome u kojoj će mjeri oslabljena potpora suspregnute potražnje ublažiti nepovoljan utjecaj geopolitičke neizvjesnosti zbog rata u Ukrajini, poremećaja u nabavi i rasta troškova života", zaključuje.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.