PRIDRUŽITE SE

Analiza portala MojPosao

Potražnja za radnicima u 2023. ojačala 4,5 posto, evo gdje najviše

Nastavlja se i rapidan porast broja stranih radnika u Hrvatskoj, pri čemu je trenutačno otprilike svaki deseti radnik strani državljanin, što postavlja izazove za našu zajednicu u kontekstu njihove efikasne integracije.

12.02.2024. 10:18

Analiza tržišta rada u Hrvatskoj portala MojPosao pokazuje da je u 2023. godini objavljeno više od 330.000 oglasa za posao, što predstavlja rast od 4,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, a više od polovine objavljenih oglasa za posao, tj. 53 posto odnosilo se na rad u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, a potom slijede obalne županije - Primorsko-goranska i Splitsko – Dalmatinska (14 posto).

Najveći rast broja oglasa zamijećen je u kategorijama skladištenje i logistika, promet, transport i pomorstvo, instalacije i brodogradnja te zdravstvo i socijalni rad. S druge strane, najveći pad potražnje za radnom snagom na tržištu rada u Hrvatskoj primjetan je u arhitekturi, IT-u i ljudskim resursima. Pad ukupnog broja objavljenih natječaja za posao primjetan je i u sektoru turizma, graditeljstva, geodezije i geologije, dok je u prodaji, jednoj od najbrojnijih kategorija prema broju oglasa, na cjelokupnom tržištu rada u Hrvatskoj je ostvaren blagi rast potražnje za radom.

Svaki deseti radnik stranac

Također, nastavlja se rapidan porast broja stranih radnika u Hrvatskoj, pri čemu je trenutačno otprilike svaki deseti radnik strani državljanin.

- Taj trend postavlja izazove pred našu zajednicu, posebno u kontekstu efikasne integracije stranih radnika u naše društvo. U tom procesu, ključna uloga leži na većini, koja snosi odgovornost za osiguravanje inkluzivnog okruženja i pravednih prilika za sve radnike, bez obzira na njihovo porijeklo - izjavio je Igor Žonja, direktor Alma Career regije jug i predsjednik uprave portala MojPosao.


 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.