PRIDRUŽITE SE

skromna likvidnost

Praznik i špica sezone odrazili se i na domaću burzu

Na domaćem tržištu kapitala proteklog se tjedna trgovalo s ukupno 51 dionicom, pri čemu je cijena njih 125 porasla, 27 pala, a 12 stagnirala.

Piše: Hina
07.08.2022. 08:30

U prvom tjednu kolovoza na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi su stagnirali uz različite predznake i vrlo skromnu likvidnost, jer je većina tržišnih sudionika bila odsutna zbog sezone godišnjih odmora, a i radni tjedan je bio skraćen zbog praznika u petak.

Crobex indeks spustio se protekli tjedan 0,39 posto, na 1.961 bod, prekinuvši 2-tjedni uspon. Istodobno, Crobex10 ojačao je blagih 0,11 posto, na 1.170 bodova, nastavivši rast treći tjedan uzastopno. Nakon završetka sezone objave poslovnih rezultata za prvo polugodište, protekloga tjedna investitori nisu imali smjernica, budući nije bilo važnijih poslovnih objava.

Među sektorskim indeksima, najviše je pala Crobexindustrija, za 2,04 posto, dok je jedino porastao Crobextransprot i to za 0,53 posto. Redovni promet dionicama dosegnuo je svega 14,3 milijuna kuna, što je za otprilike 12 milijuna manje nego prethodnoga tjedna. Najveći promet imala je dionica Ericssona Nikole Tesle, u visini od 2,57 milijuna kuna. Cijena joj je pritom pala 2,96 posto, na 1.475 kuna.

Dalekovod dobitnik tjedna

Slijedi dionica Valamar Riviere, s prometom od 1,8 milijuna kuna. Cijena joj je porasla 2,22 posto, na 32,3 kune. Ta kompanija najavila je za ponedjeljak održavanje sjednica Uprave i Nadzornog odbora na kojima će utvrditi prijedlog isplate dividende. Dionicom Atlantske plovidbe protrgovano je 1,2 milijuna kuna, a cijena jo je pala 4,73 posto, na 423 kune. 

Još veći pad, za 4,94 posto, zabilježila je dionica AD Plastika, završivši tjedan na 84,6 kuna uz promet od 1,15 milijuna kuna, te je tako među likvidnijima bila najveća gubitnica. Nasuprot tome, najveća dobitnica bila je dionica Dalekovoda, s rastom cijene za 9,09 posto, na 18 kuna. Milijunski promet imala je još samo dionica Arena Hospitality grupe, a cijena jo je pala 2,46 posto, na 238 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala proteklog se tjedna trgovalo s ukupno 51 dionicom, pri čemu je cijena njih 125 porasla, 27 pala, a 12 stagnirala.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.