PRIDRUŽITE SE

ponuda na stolu

Pred Europom najveća akvizicija svih vremena?

Ukoliko se kupoprodaja realizira, biti će to ujedno i druga najveća transakcija na svijetu u ovoj godini nakon akvizicije  Activision Blizzard od strane Microsofta vrijedne 69 milijarda dolara.

Piše: Hina
18.04.2022. 10:57

Talijanska obitelj Benetton i američki investicijski fond Blackstone dali su zajedničku ponudu vrijednu 63 milijarde dolara za preuzimanje kompanije Atlantija, a ostvari li se kupoprodaja, biti će to najveća akvizicija u Europi svih vremena.

Obitelj Benneton već posjeduje trećinu dionica ove tvrtke, a namjera ovog poteza jest kompaniju učiniti potpuno privatnom i povuči ju s burze. Na taj način spriječili bi se i interesi konkurenata u ovom operateru zaduženom za zračne luke i autoputeve.

Alessandro Benetton, predsjednik grupacije Edicione, koja posjeduje spomenutu trećinu Atlantija, rekao je kako je jedan od ciljeva očuvanje integrirteta Atlantije, kao i njezina talijanskog identiteta, dodajući pritom kako u Blackstoneu gledaju dugogodišnjeg investicijskog partnera.

Ukoliko se kupoprodaja realizira, biti će to ujedno i druga najveća transakcija na svijetu u ovoj godini nakon akvizicije  Activision Blizzard od strane Microsofta vrijedne 69 milijarda dolara. Smanjio bi se time i dug Atlantije koji iznosi 38,6 milijardi eura, jer bi se u njezinu blagajnu trebalo sliti osam milijarda eura.

Valja na kraju primjetiti kako ideja da se nešto povuče s burze i postane privatno vlasništvo nije prva ovog tjedna. Elon Musk je ovog tjedna, podsjetimo, ponudio 41 milijardu dolara za kupnju Twittera, a namjera mu je također da ga povuče s burze.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.