PRIDRUŽITE SE

posljedice ruske invazije

Predsjednik Svjetske banke: Bit će teško izbjeći globalnu recesiju

"Ako promatramo svjetski BDP... sada je teško očekivati da ćemo izbjeći recesiju", rekao je Malpass.

Piše: Hina/t.a.
26.05.2022. 13:35

Predsjednik Svjetske banke David Malpass upozorio je da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla izazvati globalnu recesiju zbog skoka cijene hrane, energije i gnojiva, a zabrinjava ga i usporavanje rasta kineskog gospodarstva, prenose britanski mediji.

Malpass je na poslovnoj konferenciji u srijedu kazao da će biti teško "izbjeći recesiju", prenosi BBC. Također je rekao da 'zaključavanje' niza gradova zbog koronavirusa u Kini povećava zabrinutost zbog usporavanja.

Njegovi su komentari posljednji u nizu upozorenja na sve veći rizik od pada aktivnosti u svjetskom gospodarstvu.

"Ako promatramo svjetski BDP... sada je teško očekivati da ćemo izbjeći recesiju", rekao je Malpass, ne dajući konkretne procjene i dodao da je već samo udvostručenje cijena energije dovoljno da pokrene recesiju.

Malpass je također izjavio da mnoge europske zemlje još uvijek previše ovise o Rusiji u vezi nafte i plina, dok zapadne zemlje guraju planove za smanjenje ovisnosti o ruskoj energiji.

Na virtualnoj konferenciji Američke gospodarske komore Malpass je također upozorio da bi potezi Rusije da smanji opskrbu plinom mogli potaknuti "znatno usporavanje" u regiji.

Izrazio je zabrinutost zbog 'zaključavanja' uslijed korone u nekim od najvećih kineskih gradova, uključujući financijsko, proizvodno i brodarsko središte Šangaj, što usporava rast svjetskog gospodarstva.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.