PRIDRUŽITE SE

zima bez grijanja

Prema Vladi Hrvatska može bez ruskog plina, Europska mreža tvrdi drugačije

Suprotno tvrdnjama Vlade, izvješće Europske mreže operatera prijenosnog sustava za plin pokazuje da bi bez ruskog plina u Hrvatskoj zima mogla biti bez grijanja.

Piše: Hina/t.a.
03.05.2022. 10:35

Ako Rusija obustavi isporuku prirodnog plina Europskoj uniji, Hrvatska će moći popuniti najviše 30 posto svojeg plinskog skladišta, procijenila je Europska mreža operatera prijenosnog sustava za plin (ENTSOG) koja okuplja kompanije za transport plina zemalja članica EU, piše Jutarnji list.

Taj nalaz suprotan je tvrdnjama vlade koja uvjerava javnost da Hrvatska uživa visok stupanj sigurnosti od mogućeg prekida isporuke ruskog plina, navodi dnevnik u broju od utorka. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović u ponedjeljak je izjavio da je Hrvatska jedna od država članica EU koja bi najmanje osjetila prekid isporuke ruskog plina zahvaljujući LNG terminalu na Krku.

"U slučaju obustave isporuke ruskog plina većina članica EU neće moći ostvariti više od 80 posto planirane popune zaliha plina sa značajnim odstupanjima među njima. Naša je analiza pokazala ograničenost uvoznih kapaciteta u srednjoj i istočnoj Europi te ograničenja u infrastrukturi na sjeverozapadu i istoku Europe. To su faktori koji ograničavaju moguće ublažavanje manjka plina", ističe se u izvješću ENTSOG-a o mogućim posljedicama ruskog embarga na izvoz plina u EU.

Hrvatska zajedno s Litvom, Poljskom, Češkom, Slovačkom, Mađarskom, Austrijom, Slovenijom, Bugarskom i Rumunjskom, u podjeli ENTSOG-a, čini treću skupinu članica EU koje će najteže prebroditi ruski embargo na izvoz plina u EU. Te će članice EU, navodi spomenuti izvor, popuniti najviše 35 posto svojih skladišnih kapaciteta prirodnog plina.

Podsjeća se kako srednja i jugoistočna Europa ljetne potrebe za plinom zadovoljavaju iz Latvije, Finske i Estonije, a ruski plin kupuju za zalihe uoči sezone grijanja, piše novinar Jutarnjeg lista Vedran Marjanović.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja reagiralo je na ovu vijest objavljenu u Jutarnjem. "Vezano uz medijski napis koji se dotiče teme mogućeg poremećaja u opskrbi plinom, naglašavamo kako je Izvješće o procjeni sposobnosti zemalja članica Europske unije da u slučaju potpune obustave isporuke plina iz Rusije državama članicama popune svoja skladišta prirodnog plina, koje je izradila Europska mreža operatera prijenosnog sustava za plin, temeljeno na podacima koji obuhvaćaju vremensko razdoblje do izgradnje i puštanja u rad Terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku", kaže se u reakciji ministarstva.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.