PRIDRUŽITE SE

obrada opasnog otpada

Premifab od opasnog otpada radi nove proizvode

Ministar Ćorić posjetio je zagrebačku tvrtku Premifab, koja se bavi reciklažom i obradom opasnog otpada i gotovo 95 posto prerađenog opasnog otpada vraća u proizvodnju.

Piše: Hina/t.a.
19.04.2022. 12:39

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić posjetio je u utorak zagrebačku tvrtku Premifab, koja se bavi reciklažom i obradom opasnog otpada i koja gotovo 95 posto prerađenog opasnog otpada vraća u proizvodnju.

Suosnivač Premifaba Igor Podravac rekao je da je to hrvatska tvrtka s 19 zaposlenih koja od opasnog otpada može napraviti novi proizvod, odnosno novo otapalo koje se vraća u proces proizvodnje. Kazao je da tvrtka ima niz certifikata te posluje na domaćem i susjednim tržištima. Bavi se  regeneracijom  opasnog otpada, a obavlja i gotovo stopostotnu reciklažu.

Podravac kaže da Premifab velikim dijelom pokriva hrvatsko tržište, najviše farmaceutsku i automobilsku industriju i proizvodnju ambalaže za prehranu, dok je u regiji povećala izvoz na 35 posto ukupnog prihoda. Surađuje s automobilskom industrijom iz Srbije i Slovenije, kao i slovenskom farmaceutskom industrijom, a radi i sa nekoliko firmi iz Italije i Bosne i Hercegovine. 

Tvrtka u cijelosti CO2 neutralna i nema nikakve štetne emisije, rekao je Podravac.

Za ministra gospodarstva i održivog razvoja Ćorića Premifab je dobar pokazatelj priče o kružnom gospodarstvu kakvo u Hrvatskoj trebamo, posebice u kontekstu prerade opasnog otpada, ali i svih drugih tipova otpada.

Pojasnio je da otpadna otapala koja dolaze iz raznih tvrtki u Premifab, oko 1.600 tona na godinu, Premifab prerađuje tako da se 95 posto materijala koji uđe u tu tvrtku vraća pošiljateljima u obliku sirovine, odnosno otapala koje se može ponovno koristiti. 

"Na ovaj način Premifab u sustavu gospodarenja otpadom u Hrvatskoj sudjeluje na najbolji mogući način", kazao je Ćorić, dodavši da je tvrtka nastala uz veliku pomoć Hamag-Bicroa i HBOR-a. 

Najavio je da će sljedeća Premifabova investicija vrijedna 80 milijuna kuna biti u novi pogon u Ivanić Gradu koji će biti nekoliko puta većeg kapaciteta i dobrim dijelom zadovoljiti potrebe hrvatske industrije s obzirom da je Premifab trenutno jedina tvrtka u Hrvatskoj koja regenerira otpadna otapala. 

Tvrtka, prema Ćorićevim riječima na hrvatsku ekonomiju i vanjskotrgovinsku bilancu povoljno utječe i tako što smanjuje uvoz otpadnih otapala. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.