PRIDRUŽITE SE

postavljaju se pitanja

Što bi se dogodilo kad bi se svijet zaista podijelio na blokove?

Gledano iz ekonomske perspektive, rast posustaje, a inflacija jača. Gledano iz perspektive običnog čovjeka, primanja se smanjuju i sve je teže krpati kraj s krajem.

Piše: Hina
18.04.2022. 10:05

Ruska invazija na Ukrajinu podiže cijene hrane i goriva širom svijeta i ometa oporavak gospodarstva od koronakrize, upozorila je Kristalina Georgieva, šefica MMF-a, a nova je velika prijetnja podjela na geopolitičke blokove.

Ruska invazija na Ukrajinu "uzdrmala je cijeli svijet" i postavila novu prepreku zemljama koje se još nisu posve oporavile od pandemije covida 19, naglasila je Georgieva.

"Glavni je uzrok svega sa čime se danas suočavamo rat i taj rat mora stati", rekla je šefica MMF-a u četvrtak u govoru u Carnegiejevoj zakladi za međunarodni mir u Washingtonu.

"Gledano iz ekonomske perspektive, rast posustaje, a inflacija jača. Gledano iz perspektive običnog čovjeka, primanja se smanjuju i sve je teže krpati kraj s krajem".

Rat u Ukrajini zaoštrio je širom svijeta i problem nesigurne opskrbe hranom, budući da poremećaji u opskrbi žitaricama i umjetnim gnojivima iz Ukrajine, Rusije i Bjelorusije podiže cijene hrane i najteže pogađa najsiromašnije zemlje, istaknula je Georgieva.

Ako izostanu hitne i koordinirane mjere kako bi se poboljšala opskrba hranom, mnoge zemlje i dalje će voditi bitku s gladi, siromaštvom i nemirima, a važno je poboljšati i dugoročnu otpornost, kroz raznovrsnu poljoprivrednu proizvodnju.   

Podjela svjetskog gospodarstva najveća je prijetnja ekonomskom poretku koji je nastao nakon Drugog svjetskog rata, predvođen SAD-om i usmjeren uputama MMF-a, Svjetske banke i drugih institucija uspostavljenih na kraju rata, rekla je Georgieva.

'Sve graditi iznova'

"Takav tektonski pomak izazvao bi bolne troškove prilagodbe. Nabavni lanci, istraživanja i razvoj i proizvodne mreže bili bi uništeni i trebalo bi ih graditi iznova", objasnila je. "Glavni teret dislokacije pao bi na leđa siromašnih zemalja i ljudi", ustvrdila je.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.