PRIDRUŽITE SE

MINISTARSTVO FINANCIJA

Primorac će u Washingtonu potpisati ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Ministar financija Marko Primorac odlazi u Washington radi potpisivanja Konvencije između Vlade RH i Sjedinjenih Američkih Država o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak, izvijestili su utorak iz Ministarstva financija.

Piše: Hina
06.12.2022. 16:01

Kako su naveli u priopćenju, radi se o važnom ugovoru i potpisivanju, kojim će se potaknuti nova te intenzivirati postojeća suradnja između dviju država.

"Potpisivanjem Konvencije postići će se brojne olakšice i pogodnosti pri oporezivanju svih vrsta dobiti i dohotka te će se poboljšati uvjeti za povećanje međusobne razmjene dobara i usluga. Također, omogućit će se povećanje stupnja ukupne gospodarske aktivnosti i investicijska ulaganja s obje strane", ističe se u priopćenju.

Konvenciju će s američke strane potpisati podtajnik za gospodarski rast, energiju i okoliš u US Department of State Jose W. Fernandez.

Iz Ministarstva napominju kako pitanje izbjegavanja dvostrukog oporezivanja između RH i SAD-a do sada nije bilo riješeno te je sukladno tome pokrenut postupak za pregovaranje i sklapanje Konvencije. Pregovori su vođeni u izrazito prijateljskoj atmosferi te je s američkom stranom postignuta međusobna suglasnost vezano za odredbe Konvencije.

Nakon potpisivanja slijedi provedba preostalih formalnih koraka do punog stupanja na snagu odnosno upućivanje prijedloga Zakona o potvrđivanju Konvencije u proceduru Vlade RH i Hrvatskog Sabora, navodi se u priopćenju. Za vrijeme boravka u Washingtonu ministar Primorac će održati i niz bilateralnih sastanaka na kojima će se raspravljati o temama vezano uz jačanje međudržavne suradnje i međusobnih ulaganja.

Inače, iz Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) u ponedjeljak su pozdravili potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, najavljeno za 7. prosinca u Washingtonu. 

Sklapanje ugovora, kako su istaknuli iz AmChama, donijet će manje financijsko opterećenje za poduzeća koja posluju izravno, konkretno za hrvatska poduzeća s tvrtkama kćerima u SAD-u kao i američka poduzeća s tvrtkama kćerima u Hrvatskoj. S hrvatske strane posebno će to biti zanimljivo IT sektoru, kao i prehrambenoj te farmaceutskoj industriji. S američke strane će otvoriti prostor za suradnju malim i srednjim poduzećima koja do sada nisu bila zastupljena u Hrvatskoj, kaže se u priopćenju AmChama.

Osim smanjenja tereta dvostrukog oporezivanja, sporazum će, kako su naveli, omogućiti manje administrativno opterećenje i povećati transparentnost poslovanja između dviju zemalja. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.