PRIDRUŽITE SE

najnovije

Procjena Erste Grupe je da će inflacija u Hrvatskoj dosegnuti 7,5 posto

Rat, osim što je prouzročio humanitarnu katastrofu, predstavlja drugi krizni događaj koji ruši gospodarstvo u razdoblju od samo dvije godine, ističu.

Piše: Hina/m.a.m.
30.04.2022. 10:40

Hrvatsko gospodarstvo u 2022. će porasti za 2,7 posto, dok će rast inflacije dosegnuti 7,5 posto, najnovije su procjene Erste Grupe objavljene u petak u sklopu očekivanja za srednju i istočnu Europu.

Iako je gospodarski rast u srednjoj i istočnoj Europi i Austriji ostao snažan tijekom prvog tromjesečja 2022., izgledi za cijelu godinu za tu regiju smanjeni su, kao i za Europu u cjelini. Očekuje se da će stopa inflacije u regiji srednje i istočne Europe i dalje ostati na povišenim razinama, poručuju iz Erstea.

Prije rata u Ukrajini, podsjećaju, gospodarstva srednje i istočne Europe prolazila su kroz dinamičan oporavak od pada povezanog s pandemijom. Međutim, rat, osim što je prouzročio humanitarnu katastrofu, predstavlja drugi krizni događaj koji ruši gospodarstvo u razdoblju od samo dvije godine, ističu.

Iako se gospodarska uloga Rusije kao izvoznog tržišta za gospodarstva srednje i istočne Europe posljednjih godina stalno smanjuje te Rusija nije među prvih deset trgovinskih partnera većine zemalja u regiji, većina njih, prije svega Austrija, Češka i Slovačka, i dalje ovise o uvozu ruskih izvora energije, osobito prirodnog plina. Tako, stope inflacije rastu uglavnom zbog povećanih cijena energenata i hrane.

Dok iz Erstea u 2022. godini u Austriji očekuju inflaciju od 5,5 posto, u nizu zemalja srednje i istočne Europe ona će vjerojatno doseći visoke jednoznamenkaste ili čak dvoznamenkaste brojke - primjerice 9,2 posto u Mađarskoj, 10,2 posto u Rumunjskoj, do čak 11,7 posto u Češkoj.

"To će utjecati na kupovnu moć, a potom i na rast BDP-a", kažu.

Erste Grupa u 2022. godini tako očekuje rast BDP-a od prosječno oko tri posto na tržištima na kojima posluje, što je ispod trenutačnih očekivanja za eurozonu.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.