PRIDRUŽITE SE

najnoviji podaci

Prodaje se više quadova nego traktora, John Deere i dalje najprodavaniji

U prvom polugodištu novoregistrirano je 1.213 quadova, što je tri puta više nego traktora.

Piše: Hina/t.a.
29.07.2022. 11:45

U prvom polugodištu u Hrvatskoj je prodan 471 traktor što je za 68 komada ili 12,6 posto manje nego u prvom polugodištu lani, izvijestili su iz Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Hrvatskoj, ističući ujedno rast prodaje quadova, prvenstveno za turizam.

Najznačajniji razlog padu prodaje su problemi proizvođača s kašnjenjem isporuka zbog problema u nabavci dijelova, kažu u udruzi.

Pad broja novoregistriranih traktora zabilježen je kod traktora veće snage kao što su John Deere, Case, Claas, Kubota, ali i onih koji proizvode traktore manjih snaga kao što su  Arbos, Carraro, Ferrai, Kioti, Same i Hittner.

Porast prodaje zabilježen je kod Lamborginia i New Hollanda, a nakon dužeg razdoblja porast prodaje zabilježili su i Fendt, Landini i Sonalika.

Iz udruge napominju kako je unatoč padu prodaje u prvom polugodištu John Deere i dalje najprodavaniji traktor u Hrvatskoj s 58 novoregistriranih komada u prvih šest mjeseci ove godine, a slijede ga Lamborghini sa 54 traktora, Claas sa 46 komada, Case sa 42 i New Holland sa 41 traktorom.

Porast prodaje quadova

Iz Udruge iznose i podatke stanica za tehnički pregled odnosno Centra za vozila prema kojima je u prvom polugodištu ove godine ukupno novoregistrirano 1.684. traktora, s obzirom da CVH u traktore ubraja i quadove kojih je u prvom polugodištu novoregistrirano 1.213 komada, što je tri puta više nego traktora.

Iznose kako je u Istarskoj županiji prodano u prvih šest mjeseci 129 quadova i 28 traktora, u Splitskoj 170 quadova i svega osam traktora, u Zadarskoj 50 quadova i devet traktora, u Primorsko-goranskoj županiji 76 quadova i 51 traktor.

Više quadova nego traktora prodano je i u Šibensko-kninskoj, Dubrovačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Sisačkoj, Karlovačkoj, Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Ličko-senjskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

Više traktora nego quadova prodano je u svega četiri županije, navode iz udruge. Tako je u Virovitičko-podravskoj županiji prodano 37 quadova i 41 traktor, u Požeško-slavonskoj 10 naprema 22 u korist traktora, u Osječko-baranjskoj 30 quadova na 64 traktora, a u Vukovarsko-srijemskoj 20 quadova na 44 traktora.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.