PRIDRUŽITE SE

veliki podbačaj

Hrvatska proizvodnja kukuruza pala 32,6 posto

Pad proizvodnje procjenjuje se i kod šećerne repe i to za 30,7 posto

Piše: Hina
30.09.2022. 12:57

U Hrvatskoj će u 2022. godini biti proizvedeno 1,5 milijuna tona kukuruza, što je 32,6 posto manje nego u 2021. godini, pokazuju prve procjene najvažnijih kasnih usjeva sa stanjem od 1. rujna, koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, ostvarena prosječna proizvodnja kukuruza po hektaru iznosi 5,4 tone, što je manji prinos nego u godini ranije kada je iznosio 7,8 tona po hektaru. Manji prinos i proizvodnja kukuruza posljedica su visokih temperatura i suša tijekom ljetnog perioda.

Pad proizvodnje procjenjuje se i kod šećerne repe i to za 30,7 posto, na 490 tisuća tona. Prirod po hektaru iznosi 55,1 tonu, dok je u 2021. prinos bio 70,2 tone po hektaru.

Procjenjuje se i da će proizvodnja soje biti 23,7 posto manja te da će iznositi174 tisuće tona. Prirod po hektaru iznosi 2 tone za razliku od 2021. godine kada je bio 2,6 tona.

Podaci DZS-a pokazuju da će ove godine biti proizvedeno 120 tisuća tona suncokreta, što je pad od 3,2 posto u odnosu na godinu ranije. Prirod po hektaru će biti 2,4 tone za razliku od godine prije kada je bio 3 tone.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.