PRIDRUŽITE SE

mljekarstvo u rh

Proizvodnja mlijeka pod upitnikom - otkupna cijena nije dovoljna

Ako se ne poduzmu konkretne mjere nastavit će se urušavanje sektora, napuštanje proizvodnje te pad proizvedenih količina, ističu iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Piše: Hina/a.t.
18.05.2022. 09:58

Proizvođači mlijeka u srijedu su izvijestili o sastanku s ministrima poljoprivrede i financija Marijom Vučković i  Zdravkom Marićem, na kojem su upozorili da je otkupna cijena mlijeka nedovoljna za pokriće troškova proizvodnje i da takvo stanje prijeti opstanku farmi.

Iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) su izvijestili kako su mljekari na sastanku održanom u utorak upozorili da sadašnja otkupna cijena mlijeka ne može pokriti troškove proizvodnje, što proizvodnju dovodi u pitanje.

"U sektoru proizvodnje mlijeka situacija je dramatična, a ako se ne poduzmu konkretne mjere bojimo se da će se nastaviti urušavanje sektora, napuštanje proizvodnje te smanjivanje broja mliječnih krava, kao i daljnji pad proizvedenih količina", istaknuli su iz HPK.

Igor Rešetar iz Odbora za mljekarstvo HPK kaže da su troškovi investicija, mehanizacije i električne energije udvostručeni.

Ocjenjuje da je Ministarstvo poljoprivrede zadnje tri godine učinilo dosta, ali nedovoljno, posebice jer su mljekare zahvatile krize na globalnom tržištu hrane i energenata kao i problemi zbog rata u Ukrajini.

Predstavnici industrije mlijeka na sastanku su iznijeli da je otkupna cijena od lipnja prošle godine do danas povećana 28 posto.

Iako se, kako tvrde, trude kroz povećanje otkupne cijene sanirati pritisak na troškove proizvođača, primarni proizvođači ih svakodnevno informiraju o troškovima koji su im porasli i preko 300 posto.

Mljekari su ponovili da otkupnu cijenu treba povećati, jer će se svi ratarski troškovi, koji također rastu, na jesen dodatno preliti na stočarstvo i proizvodnju mlijeka.

Smatraju i da treba pojačati potpore, smanjiti PDV na mliječne proizvode i troškove za investicije itd.

Marić i Vučković naglasili su da je to gospodarsko, ali i demografsko pitanje te da će Vlada nastaviti nuditi sveobuhvatna rješenja. Također, istaknuto je da su potrebni dodatni napori svih sudionika u lancu opskrbe stanovništva mlijekom i mliječnim proizvodima, kako bi se održala količina proizvedenog mlijeka, ali i poljoprivredna gospodarstva u cjelini.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.