PRIDRUŽITE SE

Poduzetnička ulaganja

Projekt CO2NTESSA Nexe grupe uvršten na listu strateških

Riječ je o jednoj od najvećih planiranih investicija u industriju u Hrvatskoj, odnosno o projektu koji podrazumijeva modifikaciju proizvodnje klinkera i proizvodnju cementa bez emisije CO₂ u atmosferu od 2029. godine.

26.10.2023. 14:54

Projekt CO2NTESSA, dosad najveći projekt Nexe grupe, procijenjene vrijednosti 400 milijuna eura, uvršten je na listu strateških investicijskih projekata RH, objavljeno je danas u sklopu posjete ministra gospodarstva i održivog razvoja tvornici Nexe u Našicama.

Riječ je o jednoj od najvećih planiranih investicija u industriju u Hrvatskoj, odnosno o projektu koji podrazumijeva modifikaciju proizvodnje klinkera i proizvodnju cementa bez emisije CO₂ u atmosferu od 2029. godine, priopćeno je iz našičke kompanije. 

- Projekt CO₂NTESSA jedan je od rijetkih u EU koji ima efikasno rješenje zbrinjavanja uhvaćenog CO2 transportnim cjevovodom do lokacije Bockovci-1, gdje će se CO2 utiskivati u ležište-slani akvifer, a njime će se omogućiti sinergija s projektom GT CCS, koji uključuje obnovu postojećeg cjevovoda, koji je izvan funkcije, za transport uhvaćenog CO2 iz tvornice cementa NEXE i izgradnju infrastrukture za skladištenje CO₂, s potencijalom da postane regionalno čvorište za CO2 i važna prekretnica u razvoju hvatanja i skladištenja ugljika u Hrvatskoj i šire. Realizacijom ovog projekta otvaraju se velike mogućnosti nama kao kompaniji, ali i cijeloj industriji i gospodarstvu, a zbog prirodnih mogućnosti skladištenja CO₂ koje imamo u Hrvatskoj. Imamo odličnu priliku postati buduće čvorište za upravljanje CO₂ šire regije i tako utjecati na važan segment u ostvarenju plana zelene tranzicije Europske unije“, istaknuo je predsjednik Uprave Nexe Ivan Ergović. 

Ministar Filipović rekao je da oko 4 posto svih emisija u EU dolazi iz cementne industrije, a ovo je pravi način da se korištenjem suvremenih tehnologija da veliki doprinos dekarbonizaciji. - Vlada RH uvrstila je u 9. mjesecu ovaj projekt na Listu strateških projekata Republike Hrvatske zbog njegove iznimne važnosti za postizanje dekarbonizacije i dugoročne konkurentnosti ovog kraja, ali i Hrvatske u cjelini - izjavio je Filipović. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.