PRIDRUŽITE SE

Zelena tranzicija

Projekt Hypokrat ukazao na znatne geotermalne potencijale za Krapinske Toplice

Kako ovo ne bi ostalo samo na projektnoj dokumentaciji, mi ćemo sada paralelno krenuti u dva smjera, projektiranje za korištenje termalne energije za grijanje Specijalne bolnice i ispitivanje svih potencijalnih izvorišta na području Županije - najavio je Željko Kolar.

13.12.2023. 10:17

Projekt Hypokrat - Hidrotermalni potencijal Krapinskih Toplica- pokazao je da se korištenjem geotermalne energije na području Općine Krapinske Toplice, grijući Specijalnu bolnicu i druge gospodarske objekte, godišnje može uštedjeti i do 3 milijuna eura i dodatno još grijati 14.000 kvadrata staklenika, rečeno je na završnoj konrferenciji tog projekta.

Taj projekt, vrijedan 216 tisuća eura, pokrenut je s ciljem istraživanja i valorizacije geotermalnog potencijala na području te općine, nositelj projekta je Krapinsko-zagorska županija, dok su za operativni menadžment i provođenje svih aktivnosti zaduženi REGEA i Općina Krapinske Toplice u suradnji s domaćim i norveškim stručnjacima. 

- Kako ovo ne bi ostalo samo na projektnoj dokumentaciji, mi ćemo sada paralelno krenuti u dva smjera. Prvi je projektiranje za korištenje termalne energije za grijanje Specijalne bolnice Krapinske Toplice te naših ustanova kojima upravljaju županija i općina, dok se drugi odnosi na ispitivanje svih potencijalnih izvorišta na području Krapinsko zagorske županije - najavio je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar te naglasio kako Županija planira iskoristiti i najmanju mogućnost iskorištavanja termalnih izvora.

Inače, u sklopu projekta, istraživana je bušotina Krapinske Toplice 1, koja je bušena u osamdesetim godinama. Njezin je kapacitet između 22 i 25 litara u sekundi, temperatura je između 57 i 59 stupnjeva celzijevih. U projektu su bili obuhvaćeni Dječji vrtić Maslačak, crkva u Krapinskim Toplicama, zgrada Općine i kompleks Specijalne bolnice. Svi ti objekti zajedno godišnje na grijanje troše oko 4.300 mehawat sati energije godišnje i kad bi se za njihovo grijanje koristila samo ta postojeća bušotinu, bez nekih dodatnih remonata, mogla bi se postići energetsku vrijednost od 3.500 do 3.700 megawat sati godišnje, odnosno tim zgradama mogli bi uštedjeti ukupno 80 posto troškova, izviejstili su iz Županije.
 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.