PRIDRUŽITE SE

najnoviji podaci

Promet industrije u lipnju 27,8 posto veći nego lani

Na godišnjoj razini promet industrije rastao je od početka 2021., s izuzetkom veljače kada je pao za 7,7 posto.

Piše: Hina/a.t.
30.08.2022. 08:28

Ukupni promet industrije bio je u lipnju 27,8 posto veći u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je u odnosu na ovogodišnji svibanj, porastao 1,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u lipnju je u usporedbi s istim mjesecom 2021. porastao na domaćem tržištu za 29,8 posto, a na nedomaćem za 25,2 posto.

U odnosu na svibanj ove godine, u lipnju je taj promet na domaćem tržištu porastao za 1,6 posto, a na nedomaćem za 4,3 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u lipnju je najviše na godišnjoj razini porasla prodaja energije, za 118,8 posto, te trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 37 posto, intermedijarnih proizvoda, za 21,8 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 21,6 posto i kapitalnih proizvoda, za 11,4 posto.

Na godišnjoj razini promet industrije rastao je od početka 2021., s izuzetkom veljače kada je pao za 7,7 posto.

U siječnju lani je ostvaren najmanji porast, za 1,7 posto u odnosu na siječanj 2020. godine, dok je od ožujka ostvarivan dvoznamenkasti rast prometa industrije na godišnjoj razini, a najveći u travnju, za 40,6 posto.  

U svibnju je taj promet bio 24,3 posto veći nego u istom lanjskom mjesecu, a odnosu na travanj porastao je za 10 posto.

Na mjesečnoj razini, pak, po industrijskim grupacijama u lipnju je u usporedbi sa svibnjem za najvećih 32,1 posto porasla prodaja energije. Prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je za 6,9 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3 posto. Kod intermedijarnih i kapitalnih proizvoda prodaja je bila manja za 4,9, odnosno za 1,5 posto.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.