PRIDRUŽITE SE

summit tri mora

Plenković: Širimo LNG terminal i postajemo regionalno energetsko čvorište

''Hrvatska je dovršila jedan od svojih ključnih projekata kojeg smo bili istaknuli na početku ove inicijative (Triju mora), a to je dovršetak LNG terminala Krku", rekao je premijer i najavio njegovo proširenje...

Piše: Menadžer.hr
20.06.2022. 19:22

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u glavnom gradu Latvije Rigi na sastanku na vrhu Inicijative triju mora gdje je, u svom obraćanju, najavio da će Hrvatska proširiti kapacitet LNG terminala na Krku s 2,9 na 6,1 milijardi kubičnih metara plina.

''Hrvatska je dovršila jedan od svojih ključnih projekata kojeg smo bili istaknuli na početku ove inicijative (Triju mora), a to je dovršetak LNG terminala Krku. Danas sam iskoristio prigodu i najavio da ćemo ići u daljnje investicije i podizanje postojećih kapaciteta LNG terminala na Krku s 2,9 na 6,1 milijardi kubičnih metara plina, čime Hrvatska ide daleko iznad potreba hrvatskog gospodarstva i kućanstava'', rekao je danas premijer te naglasio da se time omogućuje Hrvatskoj da postane energetsko regionalno čvorište, korisno i za nama susjedne zemlje - Sloveniju, BiH i Mađarsku. 

Inače, današnji summit bavio se kontekstom sigurnosne situacije u Europi nakon ruske agresije na Ukrajinu. Video porukom skupu se obratio i ukrajinski predsjednik Zelenski, a nazočili su i ministri vanjskih poslova SAD-a, Ujedinjene Kraljevine i Japana. Inicijativa triju mora neformalna je politička platforma dvanaest zemalja smještenih između Baltičkog, Jadranskog i Crnog mora čije su suosnivačice Hrvatska i Poljska, a njeni ciljevi su jačanje regionalne političke, ekonomske, infrastrukturne, energetske i sigurnosne suradnje.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.