PRIDRUŽITE SE

Prognoza HUP-a

Prosječna bruto plaća rast će u 2024. za 10 posto. A produktivnost?

Iako su i članice HUP-a lani u prosjeku podigle primanja zaposlenih za 15-20 posto, velika je razlika kada to radi privatni sektor na temelju produktivnosti i kad isto bez posebnih kriterija radi država - upozorava Hrvoje Stojić.

24.02.2024. 08:36

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) očekuju ove godine rast prosječnih bruto plaća u zemlji za 10 posto, a dodaju li se tome neoporeziva primanja te primici u naravi, rast primanja zaposlenih dosegnut će 15 posto, nakon lanjskih 20 posto, navodi se u najnovijem izdanju Fokusa tjedan.

Ispune li se te prognoze, bit će to dvije uzastopne godine rasta realnih plaća za otprilike šest posto, po čemu, kako ističu u Fokusu, Hrvatska prednjači u regiji srednje i istočne Europe te na razini EU-a.

- Glavni razlozi su do sada neviđeni rast mase plaća u državnom proračunu za čak 32 posto u izbornoj godini te gotovo rekordno povećanje mininamlne plaće, za 20 posto naprema 7 posto u EU, što je znatno iznad očekivane stope rasta kolektivno ugovorenh plaća u eurozoni u 2024. od oko 4,5 posto - navodi glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić

A produktivnost?

Stojić međutim procjenjuje da bez reforme državne administracije, snažniji rast plaća u javnom sektoru u odnosu na privatni sektor zasigurno neće imati pozitivni efekt na smirivanje inflacije te napominje da je glavni preduvjet za održiv rast plaća i njihovo približavanje prosjecima EU, veći rast produktivnosti.

- Iako su i članice HUP-a lani u prosjeku podigle primanja zaposlenih za 15-20 posto, također znatno iznad inflacije (8,4 posto), velika je razlika kada to radi privatni sektor na temelju produktivnosti i rezultata i kad isto bez posebnih kriterija radi velika država i šalje signale u pogledu kretanja troška rada u ostatku ekonomije  - upozorava Stojić.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.