PRIDRUŽITE SE

zavod za statistiku

Prosječna neto plaća za lipanj 7.711 kn, realno niža za 4,1 posto

Medijalna neto plaća za lipanj 2022. iznosila je 6.510 kuna, što znači da je polovica zaposlenih imala manju, a polovica veću plaću od tog iznosa.

Piše: Hina/m.a.m.
19.08.2022. 14:43

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za lipanj iznosila je 7.711 kuna, što je nominalno više za 7,5 posto, a realno niže za 4,1 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

Realni pad plaća posljedica je rekordne inflacije. DZS je u srijedu objavio da su potrošačke cijene u srpnju bile 12,3 posto veće nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u lipnju inflacija iznosila 12,1 posto.  U odnosu na plaću za svibanj ove godine, prosječna neto plaća za lipanj bila je nominalno viša za 0,3 posto, a realno niža za 0,8 posto. Medijalna neto plaća za lipanj 2022. iznosila je 6.510 kuna, što znači da je polovica zaposlenih imala manju, a polovica veću plaću od tog iznosa. Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za lipanj 2022. isplaćena je u financijskim uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova, u iznosu od 12.814 kuna, a najniža u proizvodnji odjeće, 4.923 kune. Za razdoblje od siječnja do lipnja 2022. prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila je 7.568 kuna, što je u odnosu na isto razdoblje 2021. nominalno više za 6,8 posto, a realno niže za 1,7 posto.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.