PRIDRUŽITE SE

objavljeno službeno priopćenje

Prošle godine zatvoreno 13 objekata, kreću inspekcije na moru

Doneseno je 20 upravnih mjera, od kojih se 13 odnosilo na mjere privremene zabrane obavljanja djelatnosti, zbog neprijavljivanja radnika (10) na obvezno mirovinsko osiguranje prije početka rada, i dr.

Piše: Hina
04.06.2022. 12:25

Inspektori Državnog inspektorata RH (DIRH) i ove će godine koordinirano nadzirati, svaka inspekcija u dijelu svoje nadležnosti, provedbu turističke predsezone i sezone, uz poseban naglasak na primjenu propisa iz područja rada i zapošljavanja te zaštite na radu, priopćeno je u petak iz DIRH-a.

U koordiniranim inspekcijskim nadzorima sudjelovat će turistički, sanitarni, tržišni, poljoprivredni, veterinarski, građevinski, inspektori rada u području radnih odnosa i zaštite na radu, vodopravni inspektori, inspektori zaštite prirode i zaštite okoliša te rudarska i inspekcija opreme pod tlakom.

S obzirom na rezultate prošlogodišnje akcije, ove godine, tijekom nadzora poseban naglasak je na primjeni propisa iz područja rada i zapošljavanja te zaštite na radu, navode u priopćenju.

Kako podsjećaju, tijekom srpnja i kolovoza prošle godine inspektori rada u području radnih odnosa u 184 nadzora u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane zbog osnovane sumnje u počinjenje 68 prekršaja nadležnim sudovima podnijeli su 25 optužnih prijedloga te je izdano 11 prekršajnih naloga.

Također, doneseno je 20 upravnih mjera, od kojih se 13 odnosilo na mjere privremene zabrane obavljanja djelatnosti, zbog neprijavljivanja radnika (10) na obvezno mirovinsko osiguranje prije početka rada, s prvim danom početka rada ili na odgovarajuće radno vrijeme te zbog nezakonitog rada državljana trećih zemalja (12) bez dozvole za boravak i rad odnosno potvrde o prijavi rada u Hrvatskoj. Ostale upravne mjere odnosile su se na zabranu nezakonitog rada maloljetnika.

"Rezultati prošlogodišnje akcije, uz zakonsku, pred nas stavljaju i moralnu obvezu da zaštitimo radnika. Poruka je jasna 'rad na crno' je protuzakonit te ujedno i najskuplji oblik rada. Njime se izravno nanosi šteta i radniku i gospodarstvu. Stoga i radnike i poslodavce pozivamo da ne pristaju na takav oblik rada", izjavio je glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.