PRIDRUŽITE SE

Dodjela certifikata

Prvih pet hrvatskih tvrtki dobilo Equal Pay certifikat 

Jednake plaće muškaraca i žena za posao jednake vrijednosti od 2026. godine postat će obveza za gotovo sve poslodavce, sukladno EU Direktivi o transparentnosti plaća.

22.12.2023. 10:16

 Vanjska neovisna evaluacija konzultantske tvrtke Spona Code potvrdila je da su u pet hrvatskih kompanija različitih sektora i veličine muškarci i žene jednako plaćeni za poslove jednake vrijednosti, a riječ je o Cemexu Hrvatska, Ini, Končaru D&ST, Micro-Linku i Poslovnoj inteligenciji.

 Tim tvrtkama odano je prizanje svečanom dodjelom INC.Q Equal Pay certifikata, koji potvrđuje da su se već posvetile provedbi tog važnog kriterija rodne ravnopravnosti i time se pozicionirale kao lideri promjene, koji već sada rade iznad zakonskog standarda. 

 - Radi se o organizacijama koje su sustavno radile na pripremi svog poslovanja zahtjevima održivih strategija razvoja i povezanog ESG izvještavanja u području društvenih i upravljačkih učinaka. Na tom putu su prošle i MAMFORCE certifikaciju koja ih je pripremila i za važno područje jednakosti plaća. Dodatnom i dubljom analizom plaća i ostalih financijskih primitaka po spolu utvrđeno je da zadovoljavaju visoke kriterije EU direktive, uz toleranciju razlike do 5 posto, koja je kod ovih vodećih kompanija u Hrvatskoj i ispod tog dozvoljenog kriterija – izjavila je na dodjeli Diana Kobas Dešković, u ime nezavisnog certifikatora.

Inače, jednake plaće muškaraca i žena za posao jednake vrijednosti od 2026. godine postat će obveza za gotovo sve poslodavce, sukladno EU Direktivi o transparentnosti plaća. Trenutno u Hrvatskoj žene imaju u prosjeku 11 posto manju plaću od muškaraca, što je blizu prosječne razlike u plaćama Europske unije od 13 posto. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.