PRIDRUŽITE SE

Solidne brojke

Prvo izvješće o domaćem franšiznom tržištu sadrži zanimljive podatke

U Hrvatskoj se zadnje tri i pol godine povećalo tržište franšiza, što je znak da se to tržište konačno konsolidira, a kao model rasta postaje i vrlo interesantan i hrvatskim poduzetnicima.

24.01.2024. 13:18

U Hrvatskoj je lani poslovalo ukupno 248 franšiznih sustava na 4.500 lokacija, s oko 20 tisuća izravno zaposlenih, dok je neizravno zaposlenih dvostruko više, stoji u prvom izvještaju o franšiznom poslovnom sektoru "Croatia Franchise Report 2023."

Prvi godišnji izvještaj o stanju franšiznog sektora, koji je pripremila Hrvatska udruga za franšizno poslovanje, pokazuje i da je od ukupnog broja franšiza njih 29 posto domaćih, a najave za 2024. daju razloga optimizmu i povećanju tog udjela uslijed najavljenih iskoraka pojedinih domaćih franšiza. 

Izvještaj pokazuje i da se u Hrvatskoj zadnje tri i pol godine povećalo tržište franšiza, što je znak da se to tržište konačno konsolidira, a kao model rasta postaje i vrlo interesantan i hrvatskim poduzetnicima, ističu iz  te udruge. 

Navode i da od aktivnih 248 franšiznih sustava, gotovo polovina, tj. 43 posto, u Hrvatskoj pripada sektoru mode, a slijedi ga sektor hrane i pića, koji se ističe s 12 posto tržišne prisutnosti. Edukacija, koja uključuje različite oblike učenja, poput dječjih radionica, škola stranih jezika i sličnih programa, zauzima 8 posto udjela, sektor prijevoza, uključujući rent-a-car i taksi usluge drži solidnih 6 posto tržišta, dok wellness, ljepota i zdravstvo zauzimaju 5 posto.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.