PRIDRUŽITE SE

Izvoz

Pšenica i kukuruz poskupjeli nakon ruske obustave sudjelovanja u sporazumu o izvozu

Cijene pšenice i kukuruza porasle su u ponedjeljak na burzi u Chicagu, potaknute zabrinutošću za opskrbu nakon što je Rusija obustavila sudjelovanje u sporazumu koji jamči izvoz žitarica iz crnomorske regije.

Piše: Hina
31.10.2022. 13:16

Sporazum je postignut uz posredovanje UN-a i predviđa dogovor dužnosnika Ukrajine, Rusije, Turske i UN-a u Zajedničkom koordinacijskom centru o kretanju brodova sa žitaricama kroz Crno more i njihovu provjeru.

Od srpnja omogućio je izvoz više od 9,5 milijuna tona kukuruza, pšenice, proizvoda od suncokreta, ječma, uljane repice i soje.

Moskva je u subotu suspendirala sudjelovanje u sporazumu o izvozu žitarica preko Crnog mora zbog, kako tvrdi, velikog napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na rusku flotu na Krimu. Krim je do 2014. i ruske aneksije bio u sastavu Ukrajine.

Kijev pak odgovara da Rusija traži izgovor za izlazak iz sporazuma, a Washington da koristi hranu kao oružje.

Tržišta žitarica osjetljiva su na razvoj događaja u osmomjesečnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu, budući da te dvije zemlje spadaju najveće svjetske dobavljače pšenice.

U jutarnjoj trgovini terminskim ugovorima na Čikaškoj robnoj burzi Chicago Board of Trade (CBOT) cijena pšenice porasla je za 5,7 posto, na 8,77 za tri četvrtine bušela (26,49 litara).

U ožujku, neposredno nakon početka ruske invazije na Ukrajinu bile su dosegnule rekordna 13,64 dolara po bušelu.

Cijene kukuruza porasle su jutros 2,6 posto, na 6,98 dolara za četvrtinu bušela (8,75 litara), a soje za 0,6 posto, na 14,09 dolara za četvrtinu bušela.

"To je inflatorni potez koji podupire cijene pšenice i kukuruza", rekao je jedan trgovac sa sjedištem u Singapuru. "Cijene su porasle, a hoće li nastaviti rasti ovisit će o razvoju situacije", dodao je.

Ruski potez doveo je u pitanje isporuku stotina tisuća tona pšenice u Afriku i na Bliski istok. Upitan je i izvoz ukrajinskog kukuruza u Europu, rekla su dva trgovca u Singapuru.

Ujedinjeni narodi, Turska i Ukrajina priopćili su da rade na dogovoru o izvozu žitarica koji predviđa tranzit 16 brodova u ponedjeljak.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.