PRIDRUŽITE SE

Zelena tranzicija

Pulska plinara kreće s izgradnjom solarne elektrane

Cilj projekta je smanjiti ovisnost o lokalnom distributeru električne energije, čime se nastoje minimizirati troškovi električne energije.

06.03.2024. 10:10

Idućega tjedna pulska plinara počinje s izgradnjom fotonaponske elektrane za vlastite potrebe, vrijedne gotovo 400 tisuća eura, koju će izgraditi na zemljištu kod zgrade Uprave u Industrijskoj ulici u Puli, izvijestili su iz Grada Pule.

Ukupna površina zemljišta je 11.758, a prema elektrotehničkom projektu, površina unutar obuhvata zahvata iznosi 4.772 metara četvornih. Očekivani završetak investicije je krajem svibnja ove godine.

- Cilj projekta je smanjiti ovisnost o lokalnom distributeru električne energije, čime se nastoje minimizirati troškovi električne energije. Izgradnjom punionice za stlačeni prirodni plin značajno su povećani troškovi električne energije zbog instalacije dva kompresora koji tlače prirodni plin na 200 bara i troše znatne količine električne energije - istaknuo je direktor Plinare Roberto Drandić. Troškovi električne energije su u 2022. godini činili više od 30 posto materijalnih troškova Plinare, bez troškova prodane robe, a postavljanjem fotonaponske elektrane trebali bi činiti manje od 14 posto tih troškova. Korištenjem sunčeve energije u Plinari očekuju značajne uštede od oko 60 tisuća eura, na računima za električnu energiju.

Teren gdje će se izvoditi radobi obišao je pulski gradonačelnik Filip Zoričić, istaknuvši da su solarne elektrane u Puli već postavljene za obrazovnim institucijama poput škola Veli Vrh i Vidikovac te na Domu sportova Mate Parlov. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.