PRIDRUŽITE SE

Vladin ključni dokument

Evo najvažnijih informacija o prijedlogu državnog proračuna za 2024.

Projicirani rast proračunskih prihoda temelji na ponajviše na rastu najizdašnijeg proračunskog prihoda - onom od poreza. Naime, Vlada očekuje da će porezni prihodi u idućoj godini porasti za 4,2 posto, na 16,1 milijardu eura.

09.11.2023. 15:01

Državni proračun za 2024. godinu, prema prijedlogu koji je Vlada danas uputila u Hrvatski sabor, predviđaju se proračunski prihodi od 28,5 milijardi eura ili tri posto veći u odnosu na plan za ovu godinu te rashodi od 32,6 milijardi, odnosno 11,2 posto veći.

Projicirani rast proračunskih prihoda temelji na ponajviše na rastu najizdašnijeg proračunskog prihoda - onom od poreza. Naime, Vlada očekuje da će porezni prihodi u idućoj godini porasti za 4,2 posto, na 16,1 milijardu eura. Planiraju i rast prihoda od doprinosa za 5,4 posto, na 4,6 milijardi eura. 

Po riječima državnog tajnik u Ministarstvu financija Zdravka Zrinušića, to se očekuje jer "tržište rada obilježavaju iznimno povoljna očekivanja, uslijed pozitivne dinamike gospodarske aktivnosti u uvjetima prisutne neravnoteže između ponude i potražnje za radom u svim glavnim djelatnostima te povoljnih trendova migracijskog salda".

Povećanje proračunskih rashoda, pak, za 11,2 posto ili 3,3 milijarde eura, na 32,6 milijardi u idućoj godini ponajviše je rezultat:

  •  povećanja rashoda za zaposlene u javnom i državnom sektoru za gotovo 1,5 milijardi eura
  •  izdvajanja za mirovine i mirovinskih primanja za 1,08 milijardi eura
  • financiranja provedbe projekata financiranih iz bespovratnih sredstava Mehanizma za oporavak i otpornost od 723 milijuna eura. 
  •  rasta troškova obnove i sanacije šteta nastalih uslijed potresa za 418 milijuna eura, 
  •  naknade troškova HEP-a vezanih uz financiranje obveze osiguranja zaliha plina u podzemnom skladištu Okoli za 273 milijuna eura
  •  troškova servisiranja javnog duga za 251 milijun eura itd.

Manjak proračuna opće države u idućoj godini trebao bi porasti na 1,53 milijarde eura ili 1,9 posto BDP-a. Usporedbe radi, planom za ovu godinu očekuje se minus u blagajni od 235 milijuna eura ili 0,3 posto BDP-a. 

Ipak, zbog očekivane stope rasta gospodarstva za 2,8 posto u 2024., udjel javnog duga u BDP-u trebao bi nastaviti padati s ovogodišnjih planiranih od 60,7 na 58 posto BDP-a. 

Od ključnih pokazatelja, navodimo i da bi stopa inflacije trebala, prema vladinim projekcijama, u 2024. usporiti na 3,1 posto, s trenutnih 5,8 posto.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.