PRIDRUŽITE SE

pokazatelji

Rast veleprodajnih cijena u Njemačkoj blago popustio u lipnju

Izrazitiji rast cijena zabilježen je i u veleprodaji mlijeka, mliječnih proizvoda, jaja, jestivih ulja i prehrambenih masti, od 36,4 posto u odnosu na prošlogodišnji lipanj, te kemijskih proizvoda, za 42 posto.

Piše: Hina
15.07.2022. 08:02

Rast cijena u njemačkoj veleprodaji blago je posustao u lipnju, drugi mjesec zaredom, odražavajući sporiji rast cijena žitarica, duhana i stočne hrane, pokazali su u četvrtak podaci Destatisa.

Cijene u veleprodaji porasle su u lipnju na godišnjoj razini za 21,2 posto, nakon 22,9-postotnog skoka u svibnju, navodi se u izvješću statističkog ureda. Najviše su i u lipnju porasle cijene energenata, ali i hrane, pod utjecajem rata u Ukrajini. 

Veleprodajne cijene derivata mineralnih ulja u lipnju su poskočile za 62 posto, nakon 63,6-postotnog rasta u svibnju. Cijene krutih goriva porasle su za čak 80,9 posto, navodi se u izvješću Destatisa.

Također su značajno porasle cijene žitarica, neprerađenog duhana, sjemenja i stočne hrane - za 38,6 posto na godišnjoj razini, iako slabije nego u svibnju, kada su bile 46 posto više nego godinu dana ranije.

Izrazitiji rast cijena zabilježen je i u veleprodaji mlijeka, mliječnih proizvoda, jaja, jestivih ulja i prehrambenih masti, od 36,4 posto u odnosu na prošlogodišnji lipanj, te kemijskih proizvoda, za 42 posto.

Cijene hrane, pića i duhana u lipnju su u veleprodaji porasle istim tempom kao i u svibnju, na 13,7 posto, pokazuje Destatisovo izvješće.

Na mjesečnoj su razini proizvođačke cijene u lipnju naglo usporile, uz stopu rasta od samo 0,1 posto, nakon 1-postotnog rasta u prethodnom mjesecu, pokazalo je Destatisovo izvješće.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.