PRIDRUŽITE SE

Zagreb

Razmatra se opcija uvođenja brzog vlaka od zagrebačke zračne luke do grada

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavili su u utorak da se razmatra opcija uvođenja brzog vlaka od zagrebačke zračne luke do grada, za što bi kroz dvije godine trebala biti kompletirana dokumentacija.

Piše: Hina
19.10.2022. 08:24

"Procedura za to će potrajati, jer ćemo za to tražiti i europsko financiranje, za što uvijek treba vremena, a za sada je teško reći koliko će iznositi ta investicija", rekao je Butković nakon potpisivanja ugovora između HŽ Infrastrukture i tvrtke Swietelsky za obnovu pruge na dionici zagrebački Zapadni kolodvor-Glavni kolodvor.

Butković i Tomašević su najavili da nakon potpisivanja tog ugovora imaju sastanak o aktualnim temama i projektima, pri čemu je Butković naglasio kako "nisu više važne prošle priče o povezanosti zračne luke i grada" te da je, iako se prije spominjala i tramvajska veza, on uvijek bio za to da to bude brzi vlak.

Ministar i zagrebački gradonačelnik su to objasnili time što i u drugim velikim europskim gradovima od zračne luke do centra gradova imaju brze linije vlakovima. To bi se, po Butkoviću, riješilo zapravo spojem na željezničku prugu Zagreb-Sisak i u radovima bi sudjelovala HŽ Infrastruktura.

Tomašević je također kazao da tramvaj ne bi bio adekvatno rješenje te da o vlaku postoji konsenzus i s gradom Velika Gorica o čemu je i razgovarao s vodstvom toga grada.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.