PRIDRUŽITE SE

izvrsna sezona

Rekordna godina za nautički turizam: Dolaze sve više, više puta i troše 60 posto više

Na konferenciji su se čula i upozorenja da bi nekontrolirani rast nautičkog turizma mogao na Jadranskom moru stvoriti prometna zagušenja slična onim na kopnu na splitskom području...

Piše: Hina
26.11.2022. 08:52

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, u petak je izjavio kako smo ove godine u prometu nautičkog čartera premašili rekordnu 2019. godinu.

"Ove godine do sada smo u prometu nautičkog čartera ostvarili više od 3,6 milijuna noćenja i više od 560 tisuća dolazaka, što je jedan posto više u odnosu na rekordnu 2019. godinu," rekao je Staničić na konferenciji "Pozicioniranje grada Splita kao nautičkog središta Mediterana". Nautički turizam za Hrvatsku je prema njegovim riječima važan, uz ostalo jer nautičari troše više od "prosječnih" turista. Kaže da nautički turist dnevno u Hrvatskoj potroši 60 posto više od prosjeka, tj. na dan 126, a prosječni turist 78 eura. Nautičari po njegovim riječima u Hrvatsku dolaze više puta godišnje i to ne samo ljeti.

Na konferenciji su se čula i upozorenja da bi nekontrolirani rast nautičkog turizma mogao na Jadranskom moru stvoriti prometna zagušenja slična onim na kopnu na splitskom području. "Ovoga su ljeta splitska vrata bila pod takvom opsadom plovila da je to sličilo desantu na hrvatske otoke," rekao je državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina. Istaknuvši kako je Hrvatska nautička velesila te da taj dio turizma iz godine u godinu raste, Glavina je kazao kako je potrebno postaviti pitanje je li to održivo budući da smo ograničeni brojem marina i vezova, a nedostaje i radnika. "Trebamo se upitati kako dalje i je li ovaj trend u nautičkom turizmu održiv. Stoga je nužno iskoračiti u smislu održivosti," rekao je Glavina. Smatra da zakonskom regulativom treba uspostaviti kontrolirani rast nautičkog turizma kako bismo mogli upravljati njegovim razvojem. "Ako mi ne budemo upravljali nautičkim turizmom, onda će to činiti neke druge silnice," upozorio je.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.